Ce este poliartrita reumatoidă?
Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună ce afectează articulaţiile mici ale mâinilor şi picioarelor. Debutul bolii poate avea loc la orice vârstă dar cel mai frecvent apare între 40 şi 60 de ani, afectează aproximativ 0,5-1% din populaţia globului şi este mai frecventă la femei.
Poliartrita reumatoidă se manifestă prin dureri articulare determinate de inflamaţia cronică şi erodarea articulaţiilor. În cazurile avansate se poate ajunge la distrugerea articulaţiilor şi deformarea lor, cu sudarea oaselor în poziţii anormale.
Poliartrita reumatoidă poate afecta în unele cazuri şi alte organe precum: plămânii (determinând fibroză), pielea, ochii, rinichii, etc.
Ce trebuie să ştim despre poliartrita reumatoidă?
Principalele semne şi simptome ale poliartritei reumatoide sunt:
- Durere, inflamaţie şi senzaţia de căldură articulară
- Amorţirea articulaţiilor în special dimineţa sau după perioade de inactivitate
- Limitarea mişcărilor articulare
- Apariţia nodulilor reumatoizi
- Deformarea articulaţiilor
- Febra
- Oboseala
Factori de risc pentru poliartrita reumatoidă:
Nu se cunoaşte cauza poliartritei reumatoide însă se consideră că factorii genetici, de mediu, hormonali, imunologici şi infecţioşi joacă un rol important în debutul bolii. Prezenţa alelei HLA-DRB1 a fost asociată cu poliartrită reumatoidă, persoanele ce prezintă această alelă prezentând un risc crescut de a dezvolta boala.
Importanţa testării genetice în poliartrita reumatoidă
Testarea genetică este recomandată persoanelor cu simptome sugestive pentru poliartrita reumatoidă pentru a confirma diagnosticul. Persoanele ce au rude cu poliartrită reumatoidă au un risc mai mare decât populaţia generală.
De asemenea, testul depistează şi persoanele asimtomatice cu un risc crescut pentru boală. Detecţia alelei HLA-DRB1 nu confirmă diagnosticul în absenţa simptomelor deoarece nu este obligatoriu ca o persoană cu această alelă să dobândească boala.