Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

Un biomarker pentru cancerul de prostata poate avertiza esecul unui tratament - Personal Genetics

Un test de sange care masoara numarul de celule din sange desprinse din tumorile de prostata se comporta ca un semnal ca tratamentul nu functioneaza.

Numararea celulelor tumorale circulante in sange a fost evaluata ca un rezultat surogat care  poate prezice dupa cel putin 12 saptamani de tratament,  care pacienti au beneficiat  de pe urma unui medicament pentru cancerul de prostata.

Intr-un studiu clinic faza III, realizat de o echipa multinationala condusa de oncologi de la Centrul Memorial de cancer Sloan Kettering (New York, USA), au fost evaluati pacientii cu cancer de prostata cu metastaze rezistent la  castrare tratati anterior cu docetaxel , iar actual sunt tratati cu abirateron acetat si prednison versus prednison simplu.  Acest studiu are ca obiectiv secundar  analiza celulelor tumorale circulante singure, dar si in combinatie cu alti biomarkeri ca surogat pentru supravietuire . Studiul implica o analiza detaliata a probelor de sange de la 711 barbati din trial.

 Echipa a masurat numarul celulelor tumorale circulante dupa 4 saptamani de la inceperea  tratamentului cu medicamentul impreuna cu alti biomarkeri  incluzand dehidrogenază lactata (LDH). Nivelul mare al LDH este un semn ca tesutul a fost distrus.

S-a gasit o corelatie intre pacientii care au raspuns bine la tratamentul cu abirateron, si nivele crescute de celule canceroase si LDH in sange, masurate dupa 12 saptamani de la inceperea tratamentului. Au aratat ca nivelele de celule tumorale circulante variaza independent de alti biomarkeri.

La doi ani, rata de supravietuire a pacientilor cu celule tumorale circulante, mai putine de 5 / 7,5 ml ( risc scăzut ) a fost de 46%, comparativ cu 2% pentru pacienții cu celule tumorale circulante egale sau mai mari de 5 / 7,5 ml de sânge și LDH mai mare de 250 U / L ( risc ridicat) la 12 săptămâni de tratament.

Paul Workman, profesor si director executiv la Institutul de cercetare a cancerului (Londra, MB) a spus ca folosind testul de sange pentru a evalua daca un medicament pentru cancer functioneaza este mult mai simplu si convenabil decat alte metode de monitorizare si poate semnala mai devreme cu saptamani sau luni ca o tumora nu raspunde la tratament.