Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

Vaccin COVID-19 - Personal Genetics

Vaccin COVID-19

Vaccin COVID-19 – ce este vaccinul împotriva COVID-19?

Vaccinul este un preparat capabil să stimuleze mecanismele imunitare ale organismului pentru a-l proteja de diverse afecțiuni. Acestea sunt în general infecții, determinate de diverși agenți patogeni (de obicei virusuri sau bacterii).

Vaccin COVID-19 stimulează imunitatea organismului împotriva virusului SARS-CoV-2, astfel încât atunci când acest virus intră în organism, sistemul imunitar să îl recunoască imediat și să declanșeze răspunsul imun pentru a anihila virusul înainte că acesta să poată cauza boală.

Ce este COVID-19?

COVID-19 (coronavirus disease 19) este afecțiunea determinată de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 descoperit în anul 2019 în China.

Simptomele acestei afecțiuni sunt variabile, unele persoane putând prezenta o multitudine de manifestări, iar altele putând fi chiar asimptomatice (fără simptome). Printre cele mai comune simptome ale afecțiunii se numără: febra, tusea seacă, oboseală, cefaleea, durerile în gât, greața și vărsăturile, durerile musculo-scheletale, pierderea gustului și a mirosului.

Severitatea afecțiunii este de asemenea variabilă, unele persoane având forme ușoare sau chiar asimptomatice de boală, iar altele având forme severe, ce necesită spitalizare sau chiar ventilație mecanică, iar în unele cazuri soldându-se cu decesul. Vaccin COVID-19 este arma cu care luptăm împotriva infecției cu SARS-CoV-2. Testul genetic de diagnostic este RT- PCR COVID-19.

Tipuri de vaccin COVID-19

De-a lungul timpului au fost dezvoltate diferite tipuri de vaccinuri, inițial conțînând agentul patogen atenuat sau inactivat, componente ale agentului patogen (precum proteine care induc răspuns imun), vaccinuri toxoide (care stimulează imunitatea împotriva toxinei produse de agentul patogen).

Însă, recent a fost utilizată o nouă tehnologie pentru crearea unor noi tipuri de vaccin COVID-19, a vaccinurilor Pfizer-BioNTech și Moderna care sunt în prezent aprobate de către organismele regulatorii FDA (Food and Drug Administration – din Statele Unite ale Americii) și EMA (Agenția Europeană a Medicamentelor). Această tehnologie se bazează pe administrarea unei molecule construite în laborator, ARN-ul mesager, ce conține codul utilizat pentru sinteză în organismul nostru a proteinei „spike” prin care virusul invadează celulele. Când ARN-ul mesager din vaccin COVID-19 pătrunde în celulă, determină sinteza acestei proteine „spike”, iar sistemul nostru imunitar va intra în contact cu aceasta declanșând reacția imună împotriva ei și implicit împotriva virusului. Astfel, la o eventuală infecție cu virusul SARS-CoV-2 sistemul imunitar este pregătit să reacționeze împiedicând aparitita bolii.

Cât este de sigur un vaccin COVID-19?

Trialurile clinice și experiența acumulată prin vaccinarea a câteva milioane de persoane global nu a relevat reacții adverse severe în afara câtorva cazuri de șoc anafilactic ce au fost tratate cu succes în toate cazurile, iar vaccinarea nu s-a soldat cu niciun deces până în prezent. Reacțiile adverse cele mai comune ale vaccinării sunt cele obișnuite, precum durere sau roșeață la locul injectării, febră, frisoane, oboseală, cefalee.

Cine se poate vaccina cu vaccin COVID-19?

Vaccinul Pfizer-BioNTech, vaccin COVID-19 este aprobat pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani, iar cel de la Moderna pentru persoanele de peste 18 ani.

De ce să mă vaccinez cu vaccin COVID-19?

Vaccinarea este atât o datorie personală cât și una civică. Vaccinarea în masă și implicit imunizarea în masă a populației sunt esențiale pentru oprirea pandemiei și revenirii la normal.

Cu cât pandemia durează mai mult cu atât virusul va suferi mai multe mutații precum mutația N439K ce conferă o infecțiozitate mai mare virusului și pentru care studiile au demonstrat o eficiență mai redusă atât a anticorpilor monoclonali cât și a plasmei prelevate de la pacienții care au trecut prin infecție. Alte tulpini precum cea din Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia s-au dovedit a fi mai infecțioase și deși nu s-a dovedit faptul că ar conduce la o severitate mai mare a bolii, doar capacitatea mai mare de răspândire poate contribui la noi valuri de infecții, forme severe de boală și restricții aferente. De asemenea, este posibil că vaccinurile actuale și anticorpii studiați până acum să fie mai puțin eficienți în combaterea acestor noi tulpini, de aceea este necesară o campanie de vaccinare rapidă și cât mai extinsă.

Vaccinarea prin vaccin COVID-19 conferă imunitate mai îndelungată decât trecerea prin boală și protejează atât pe cel vaccinat cât și pe membrii familiei.

Un studiu israelian a identificat faptul că o parte din persoanele vaccinate au dezvoltat un grad de imunitate după a 13-a zi după administrarea primei doze a vacinului Pfizer-BioNTech, vaccin COVID-19.

Referinte:

  1. https://www.vaccines.gov/
  2. https://www.fda.gov/emergency-preparedness-and-response/coronavirus-disease-2019-covid-19/moderna-covid-19-vaccine
  3. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/faq.html
  4. https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/covid-19-vaccines-key-facts
  5. https://www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-(covid-19)-vaccines?adgroupsurvey={adgroupsurvey}&gclid=Cj0KCQiAjKqABhDLARIsABbJrGmxOLsSqdXJ9FsbgouoNJPsTxnrD35rX8Evu5ad030942Uv-vpCP0caAgeEEALw_wcB
  6. https://coronavirus.medium.com/theres-good-news-about-pfizer-s-covid-19-vaccine-8a2cb8e7a4b0
  7. Thomson E.C. et al, The circulating SARS-CoV-2 spike variant N439K maintains fitness while evading antibody-mediated immunity, bioRxiv November 5, 2020, doi: https://doi.org/10.1101/2020.11.04.355842.