1. Recoltarea si receptia probelor
Prelevarea probelor de sange se face in cabinetul de recoltare, pacientul fiind asezat intr-un scaun de recoltare. Aceste scaune permit o pozitie relaxata a bratului in timpul recoltarii; de asemenea, prin bascularea spatarului si a portiunii pentru picioare aceste scaune pot permite obtinerea in timp foarte scurt a celei mai confortabile pozitii pentru pacient.
Recoltarea probelor de sange se face in tuburi inchise, vidate pe loc. Prezenta vacuum-ului produce absorbtia sangelui din vena si umplerea recipientului cu o cantitate fixa si necesara de sange. In functie de analizele solicitate si metoda de lucru a acestora, asistenta medicala va alege tuburile de recoltare cu sau fara substante anti-coagulante (de ex EDTA).
Asistenta medicala va aplica, dupa scoaterea acului din vena, un tampon cu solutie antiseptica, rugand pacientul sa efectueze presiune pe zona de punctie, cu antebratul in extensie, timp de 5 minute. Pacientul pleaca din camera de recoltare numai dupa ce asistenta care a efectuat recoltarea, a verificat oprirea sangerarii la locul punctiei si a aplicat un plasture de protectie.
Pe eticheta fiecarui tub de recoltare vidat se va aplica un cod de bare unic, diferit, in functie de tipul probei. Tuburile de recoltare se aseaza in pozitie verticala, in stative speciale si se trimit la laborator imediat dupa recoltare, impreuna cu formularele de solicitare analize medicale completate.
Laboratorul Personal Genetics are si un cabinet pentru recoltarea probelor endocervicale. In acest cabinet exista un scaun special destinat recoltarii acestui tip de probe.
Si acest scaun ofera pacientei o pozitie confortabila, ce poate fi ajustata folosind o telecomanda.
In cazul in care probele biologice sunt recoltate intr-un punct de recoltare extern sunt identificate prin scrierea numelui pacientului pe recipientul in care se transporta acestea; vor fi insotite de formularele de solicitare analize medicale completate; vor fi inregistrate, cu coduri de bare, la receptia acestora in laborator.
Laboratorul Personal Genetics receptioneaza si probe de tesut din piese sau organe interne, incluse in parafina.