Program : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

0799 010 176

BSV89 – Analiza IHC 3 – 5 anticorpi în patologia tumorală pulmonară

    • Home
    • Teste
    • BSV89 – Analiza IHC 3 – 5 anticorpi în patologia tumorală pulmonară

Tehnică:

Imunohistochimie 

Condiţii recoltare şi transfer probe biologice

TIP PROBĂ VOLUM/ CONCENTRAŢIE TIP CONTAINER TEMPERATURĂ TRANSPORT VIABILITATE PROBĂ
Țesut inclus în blocuri de parafină Țesut inclus în blocuri de parafină (se păstrează la temperatura camerei)+ fişă solicitare examen anatomo-patologic Temperatura camerei (18-25°C). Probă neconformă = țesut inclus în blocuri de parafină procesate incomplet în alte servicii A.P. ori supuse șocurilor mecanice, agresiunilor termice și/sau chimice)*

Durată trimitere rezultate

10 zile lucrătoare

Specialităţi

Anatomie patologică

Detalii test în patologia tumorală pulmonară

Analiza imunohistochimică în cazul neoplaziilor pulmonare se realizează folosind anticorpi specifici. Aceștia posedă capacitatea de a identifica anumite antigene (proteine) prezente la nivel membranar, citoplasmatic ori nuclear în ţesutul tumoral analizat. Astfel prin evaluarea nivelului de expresie al acestor proteine se poate stabili originea primară pulmonară a formațiunii tumorale identificate (esențială pentru diagnosticul diferențial de metastaze pulmonare cu localizare neprecizată a tumorii primare). Totodată se poate stabili subtipul histopatologic tumoral de tip adenocarcinom pulmonar, carcinom cu celulă scuamoasă, carcinom adenoscuamos, carcinom microcelular, carcinom pulmonar cu celulă mare, carcinom bronhiolo-alveolar, etc.) ori în cazul neoplaziilor pulmonare non-epiteliale subtip cu histogeneză limfoidă, mezenchimală etc.

Astfel în funcție de diagnosticul stabilit pe baza morfologiei celulelor tumorale și a rezultatelor imunohistochimice, împreună cu gradul de diferențiere și stadializarea TNM, se evaluează prognosticul şi se alege opţiunea terapeutică cea mai potrivită pentru fiecare caz. 

În cazul carcinoamelor pulmonare non-microcelulare specialistul Personal Genetics în Anatomie Patologică face recomandarea testării prin imunohistochimie a prezenței expresiei fenotipice la nivelul celulelor tumorale a rearanjamentului genetic ALK-EML4 și prin biologie moleculară a receptorului pentru factorul de creștere epidermal. Prezența rearanjamentului ALK-EML4 conferă sensibilitate celulelor tumorale la terapia cu crizotinib si rezistenţă la inhibitori ai receptorului pentru factorul de creștere epidermal – EGFR. 

În cazul pacienților care prezintă neoplazii pulmonare în stadii avansate fără rearanjament genetic ALK-EML4 și fără mutație identificată în EGFR, imunoterapia este noua opțiune terapeutică de linia I și linia II. Eficiența inițierii imunoterapiei este determinată prin testarea prezenței proteinei PDL1 la nivelul celulelor tumorale pulmonare.

*Departamentul de Anatomie Patologică Personal Genetics poate decide reluarea etapei de histoprocesare – topire și reincludere în parafină  contra cost în cazul blocurilor care sunt neconforme și nu își asumă eventualele rezultate neconcludente în cazul refuzului.