Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

Diagnostic citologic

Ce este citologia?

Citologia este ştiinţa ce se ocupă cu studiul celulelor.

Prin intermediul frotiurilor citologice se analizează aspectele morfologice celulare de detaliu (structura cromatinei nucleare, modificări ale omogenității citoplasmei, aspectul organitelor celulare etc.) care apar în diferite procese patologice inflamatorii sau neoplazice. Tot pe frotiuri se poate identifica prezența de microorganisme comensale (microflora fiziologică) sau patogene, cât și efectul local, tradus prin inducerea unui răspuns imun de fază acută ori cronic.

Examinarea citologică poate fi efectuată pe celule provenite din lichide biologice, aspirate (lichide extrase prin sucţiune) sau celule desprinse de pe diverse mucoase prin raclaj (spre exemplu citologia Babeş-Papanicolau pentru evaluarea mucasei colului uterin).

Metoda citologică poate fi utilizată ca:

  • test diagnostic – în cazul suspicionării unui proces patologic inflamator ori neoplazic,
  • test de screening – pentru a identifica de timpuriu apariția unor leziuni precursoare mai ales în cazul persoanele cu risc crescut de a dezvolta anumite patologii (de exemplu screening-ul pentru cancerul cervical în cazul pacientelor care prezintă infecție cu tuplini HPV cu risc oncogen înalt ).

Avantajele folosirii acestei tehnici sunt cost-eficienţa, siguranţa, simplitatea şi rapiditatea.

Momentan nu sunt disponibile articole pentru medici