Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

Glioame

Glioame sunt tumori care reprezintă 30% din totalul tumorilor sistemului nervos central şi aproximativ 80% din totalul cancerelor sistemului nervos central. Afectează 2-3 persoane din 100.000 în fiecare an.

Ce sunt glioamele?

Glioamele sunt tumori ale sistemului nervos central (creier, măduva spinării) ce se dezvoltă din celulele gliale. Sunt clasificate în două grade de severitate:

  1. Gradul scăzut – bine diferenţiate ce au caracter benign şi prognostic bun. Acestea pot avansa la grad înalt.
  2. Gradul înalt – glioame nediferenţiate cu prognostic rezervat.

De asemenea, glioamele pot fi împărţite în primare şi secundare. Cele primare reprezintă 60% din cazuri şi apar de novo la adulţii de peste 50 de ani. Cele secundare, reprezentând 40% din cazuri apar la adulţii mai tineri (<45 de ani) şi se dezvoltă din astrocitoame (un alt tip de tumori cerebrale).

Ce trebuie să ştim despre glioame?

Semnele şi simptomele asociate glioamelor cuprind: cefalee, greaţă, vomă, convulsii, afectare neurologică, modificări ale personalităţii şi ale funcţiei cognitive. Aceste simptome apar de obicei cu puţin timp înaintea diagnosticului.

70% din glioame apar la persoanele cu vârste între 45 şi 70 de ani cu o medie a vârstei la debut de 53 de ani, iar 8,8% apar la copii.

Factori de risc pentru glioame:

Factorii de risc sunt:

  1. Genetici: pierderea heterozigoţiei 1p36 şi/sau 19q13
  2. Expunerea la radiaţii
  3. Expunerea la substanţe toxice (compuşi n-nitrozo)

Importanţa testării genetice în glioame

Pierderea heterozigoţiei porţiunilor cromozomiale 1p36 şi/sau 19q13 se găseşte în mare parte din glioame şi este un factor de prognostic pozitiv independent de terapia cu citostatice.

Testarea genetică identifică aceste defecte genetice şi orientează clinicianul spre alegerea tratamentului cel mai eficient.

Momentan nu sunt disponibile articole pentru medici