Ce este Hepatita B?
Hepatita B reprezintă infecţia celulelor hepatice cu virusul hepatitic B (VHB). VHB se transmite prin contact cu lichidele biologice ale personelor infectate. Astfel, se poate transmite prin contact sexual, ace refolosite, tatuaje, în cadrul unei familii prin folosirea de veselă comună, de la mamă la copil în timpul naşterii.
Infecţia cu VHB poate fi asimptomatică şi se poate remite spontan, dar în unele cazuri, infecţia se poate croniciza. Rata de cronicizare este mult mai mare pentru copii fiind de aproximativ 80-90% pentru copiii expuşi în primul an de viaţă, 30-50% pentru copiii expuşi până la vârsta de 6 ani şi 5% pentru adulţi.
Hepatita cronică B afectează aproximativ 350-400 de milioane de oameni din toată lumea cu o prevalenţă între 1 şi 20% în funcţie de zona geografică şi gradul de dezvoltare socio-economică.
Ce trebuie să ştim despre Hepatita B?
Uneori, infecţia acută cu VHB poate fi simptomatică, principalele semne şi simptome fiind:
- Icter
- Febră
- Diaree
- Urină de culoare închisă
- Fatigabilitate
- Greaţă şi vomă
- Dureri abdominale
Aproximativ 20-30% din persoanele cu hepatită cronică virală B vor dezvolta ciroză hepatica sau cancer hepatic, hepatita B fiind responsabilă de 5-10% din cazurile de ciroză hepatică terminală şi 10-15% din carcinoamele hepato-celulare.
În cazuri rare, infecţia acută poate debuta cu hepatită fulminantă ce pune în pericol viaţa şi asociază următoarele simptome: encefalopatie hepatică, somnolenţă, confuzie, comă, ascită, tulburări gastrointestinale, tulburări de coagulare.
Factori de risc pentru Hepatita B:
- Principalii factori de risc pentru contractarea infecţiei cu VHB sunt:
- Contactul sexual neprotejat
- Injectarea de droguri intravenoase
- Expunerea nou-născutului la mama cu VHB
- Folosirea de ace, seringi, aparatură stomatologică sau chirurgicală nesterilă
- Folosirea veselei, produselor de igienă la comun cu un membru al familiei infectat.
Importanţa testării genetice în Hepatita B
Testarea genetică pentru determinarea viremiei la pacienţii cu hepatită cronică B este utilă în evaluarea prognosticului bolii (o viremie crescută fiind asociată cu un risc crescut de a dezvolta ciroză hepatica şi carcinoma hepato-celular) şi a necesităţii introducerii sau ajustării terapiei.