Hepatita C afectează aproximativ 1,3-2,5% de oameni din toată lumea cu o frecvenţă diferită în funcţie de poziţia geografică şi statutul socio-economic.
Ce este Hepatita C?
Hepatita C reprezintă infecţia celulelor hepatice cu virusul hepatitic C (VHC). VHC se transmite prin contact cu sângele personelor infectate. Astfel, se poate transmite prin ace refolosite (la consumatorii de droguri), transfuzii, manevre medicale invazive cu ustensile reutilizate, nesterilizate.
Virusul hepatitic C poate determina hepatită acută sau cronică. Majoritatea cazurilor de hepatită acută sunt asimptomatice, iar aproximativ 60-80% din persoanele cu infecţie acută vor dezvolta hepatită cronică C.
Ce trebuie să ştim despre Hepatita de tip C?
Aproximativ 15-30% din pacienţii cu hepatită cronică C vor dezvolta ciroză hepatică în 20 de ani de la infecţie.
Hepatita C nu se transmite prin laptele matern, contact precum sărutul, folosirea de veselă cu persoanele infectate, dar se poate transmite pe cale sexuală sau de la mamă la copil la naştere.
Aproximativ 80% din persoanele cu infecţie acută nu prezintă simptome, dar când acestea sunt prezente pot fi nespecifice precum: febră, oboseală cronică, greaţă, vărsături, dureri abdominale, urină închisă la culoare, icter.
Hepatita C este curabilă în 95% din cazuri cu terapia potrivită.
Factori de risc pentru Hepatita C:
Persoanele cu risc crescut de a contracta hepatită C sunt:
- Persoanele ce folosesc droguri intravenoase
- Persoanele ce folosesc droguri intranazale
- Persoanele ce primesc transfuzii de sânge
- Copiii născuţi din mame infectate cu HCV
- Persoanele cu parteneri infectaţi cu HCV
- Persoanele încarcerate
- Persoanele cu tatuaje şi piercinguri
Importanţa testării genetice în Hepatita C
Testarea genetică pentru determinarea viremiei este importantă pentru identificarea infecţiei active şi monitorizarea răspunsului la tratament. Testarea genetică pentru polimorfismul genei IL28B (rs12979860) este importantă pentru predicţia răspunsului la tratamentul cu alfa-interferon pegilat asociat cu ribavirină.