Program : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

0799 010 176

Hepatita D

Ce este Hepatita D?

Hepatita D reprezintă infecţia celulelor hepatice cu virusul hepatitic D (VHD). VHD se transmite prin contact cu sângele personelor infectate. Virusul hepatitic D necesită prezenţa virusului hepatitic B pentru a putea infecta celulele hepatice şi se poate transmite concomitent cu acesta sau ulterior la persoanele infectate anterior cu virus hepatitic B. Astfel, nu se poate vorbi despre o infecţie cu virus D independentă, ci de o coinfecţie cu virus B şi D.

Virusul se transmite prin contact cu lichide biologice, prin transfuzii de sânge, utilizare de droguri intravenoase, contact sexual, utilizare de aparatură medicală nesterilizată.

Coinfecţia VHD-VHB afectează aproximativ 15 milioane din toată lumea.

Ce trebuie să ştim despre Hepatita D?

Infecţia acută simultană cu cele două virusuri este de obicei asimptomatică, iar în cazurile simptomatice acestea pot fi uşoare (similare unei viroze obişnuite) sau severe cu hepatită fulminantă. Cronicizarea infecţiei VHD apare in aproximativ 5% din cazuri.

Suprainfecţia ce apare la persoanele cu hepatită cronică B va determina o progresie mai rapidă a bolii către fibroză hepatică.

Factori de risc pentru Hepatita D:

Persoanele aflate la risc de a contracta infecţia cu virus hepatitic D sunt cele cu infecţie cronică cu virus B sau cele ce sunt la risc de a contracta infecţia simultană cu cele două virusuri. Factorii de risc pentru contractarea coinfecţiei sunt:

  • Contactul sexual cu o persoană cu hepatită cu VHB şi VHD
  • Trasnfuzii de sânge de la persoane infectate
  • Transplant de ficat de le persoane infectate
  • Utilizarea de droguri intravenoase
  • Folosirea de aparatură medicală ne sterilizată

Importanţa testării genetice în Hepatita D

Testarea genetică pentru identificarea ADN-VHD va depista infecţia cu virus hepatitic D ajutând la stabilirea prognosticului bolii şi va determinâ încărcătura virală ce este utilă pentru monitorizarea răspunsului la tratament.

Momentan nu sunt disponibile articole pentru medici