Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

Infectia cu Cytomegalovirus boli infectioase

Ce este Cytomegalovirus?

Cytomegalovirus este un tip de virus care aparţine familiei Herpesvirus şi infectează majoritatea persoanelor de pe glob. Aproximativ 50% din populaţie va fi infectată cu CMV până la vârsta de 40 de ani, iar odată intrat în organism virusul nu îl va părăsi.

Majoritatea persoanelor nu prezintă simptomatologie în momentul infecţiei, acesta fiind semnul unui sistem imunitar eficient. În unele cazuri, însă, poate apărea simptomatologie tipică pentru infecţii virale precum: febră, angină, fatigabilitate, adenopatii.

Ce trebuie să ştim despre infecţia cu Cytomegalovirus?

O persoană ce a fost deja infectată cu o tulpină de CMV se poate infecta ulterior cu altă tuplină.

CMV rămâne inactiv în organism şi se poate reactiva doar în condiţii de imunitate scăzută, spre exemplu la pacienţii cu HIV.

O problemă importantă o reprezintă infecţia activă cu CMV în timpul sarcinii, ce poate produce malformaţii fetale şi întârziere în dezvoltarea neuro-psihică.

În cazul primei infecţii în timpul sarcinii 10-15% din nou-născuţi vor prezenta semne ale infecţiei, iar în cazul reactivării unei infecţii vechi 1-10% din nou-născuţi vor prezenta semne.

Principalele semne şi simptome prezente la nou-născuţii cu CMV congenital sunt:

  • Prematuritatea
  • Hepato- şi aplenomegalia
  • Restricţia de creştere intrauterină
  • Microcefalia
  • Convulsiile
  • Surditatea
  • Problemele oculare
  • Afectarea pulmonară

Factori de risc pentru infecţia cu Cytomegalovirus:

Virusul se transmite prin intermediul secreţiilor biologice precum sânge, salivă, urină, spermă, lapte matern. Evitarea infecţiei se poate reliza prin igienă riguroasă după contactul cu astfel de secreţii.

Importanţa testării genetice în infecţia cu Cytomegalovirus

Testarea genetică determină tulpina infectantă şi încărcătura virală şi poate diferenţia o infecţie activă şi mai agresivă de una inactivă. Prin acest test se poate monitoriza şi răspunsul la tratament prin determinarea încărcăturii virale.

Momentan nu sunt disponibile articole pentru medici