Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

Care este interventia care ofera pacientei cu cancer de san o rata mai mare de supravietuire? - Personal Genetics

Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer la femei, incidenta sa fiind in crestere. In fiecare an sunt diagnosticate peste 250.000 de cazuri noi in Europa si aproximativ 175.000 in Statele Unite ale Americii, cu o rata anuala de deces de aproximativ 165.000 de paciente in Europa si 44.000 in Statele Unite ale Americii.

Anual, in intreaga lume, mai se estimeaza ca 8-9% din femei vor dezvolta cancer de san pe parcursul vietii.

In ultimul timp cea mai frecventa intrebare in randul medicilor , dar si al pacientelor diagnosticate cu cancer de san este ce tip de interventie chirurgicala asigura o rata de success cat mai mare.

Un caz bine cunoscut este cel al celebrei actrite Angelina Jolie, purtatoare a unei mutatiii a genei BRCA1, care ca si mutatia genei BRCA2 – sporeste cu 85% probabilitatea aparitiei acestui tip de cancer.  Actrita americană Angelina Jolie a anunțat în 2013, la 37 de ani, că a fost supusa unei duble mastectomi pentru a reduce riscul de a face cancer la sân.

Femeile cu cancer la un sân care au optat pentru o dublă mastectomie (îndepărtarea chirugicală a ambilor sâni) au supraviețuit tot atât de mult cât cele care au fost supuse unei operații de extirpare a tumorii urmate de radioterapie, arată un studiu american publicat marți în “Journal of the American Medical Association”. 

Efectuată pe aproape 190.000 de femei din California care au suferit de cancer de sân între 1998 și 2011, aceasta este prima cercetare care compară direct rata de supraviețuire în cazul celor trei tipuri de intervenții chirurgicale majore practicate în general pentru a trata această boală.

Este vorba despre extirparea ambilor sâni, doar a sânului afectat sau numai a țesutului canceros urmată de radioterapie. Dintre cele 189.734 de femei care au participat studiu, 55% au avut o ablație a tumorii urmată de radioterapie, 38,8% au avut o mastectomie simplă, iar 6,2% o mastectomie dublă.

Potrivit studiului, în anul 2011, 12% dintre paciente (față de 2% în 1998) cu tumoare canceroasă la un singur sân au fost supuse unei duble mastectomii, chiar dacă eficiența unei astfel de proceduri pentru a preveni apariția unei noi tumori a fost incertă.

Prin intermediul acestui studiu, „putem spune acum că o pacientă cu cancer de sân care trece printr-o dublă mastectomie nu va avea o șansă mai bună de supraviețuire decât pacienta căreia i-a fost eliminată tumoarea și apoi i s-a făcut radioterapie”, a afirmat dr. Allison Kurian, profesor de medicină la Universitatea din Stanford (California), unul dintre autorii studiului.

Femeile care au un istoric familial in ceea ce priveste cancerul de san sau ovar (mama, bunica) pot sa afle care este probabilitatea de a suferi de aceasta boala printr-un test genetic special , este aceeasi analiza la care a apelat si cunoscuta Angelina Jolie, o analiza pe care Personal genetics o realizeaza pentru cei interesati.