Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

De ce apare cancerul: “ghinion”, stil de viață sau moștenire genetică?

În etimologia cancerului sunt implicați factori genetici si de mediu. Un model statistic care masoara proportia incidentei diverselor localizari, a identificat ca de fapt cancerul este determinat in principal de mutatii aleatorii care apar datorita diviziunii celulelor stem.

Conform cercetatorilor stiintifici de la Centrul Oncologic Johns Hopkins Kimmel, 2/3 din incidenta cazurilor de cancer la adult poate fi explicata in primul rand prin “ghinion”, adica prin mutatii intamplatoare la nivel de gene. Restul de o treime din incidenta cazurilor de cancer la adult este explicata de factorii de mediu si mostenirea genetica.

 

Este ghinionul cauza predispozitiei la cancer? Cancerul rezultat al “ghinionului” si cancerul rezultat al unei combinatii intre ghinion, factorii de mediu si mostenirea.

Acest material face apel la materiale care au aparut in 2 ianuarie 2015 in Science, published by AAAS. Credit: Elizabeth Cook
Bert Vogelstein (M.D., the Clayton Professor of Oncology la Universitatea de Medicina Johns Hopkins, co-director la Ludwig Center in cadrul  Johns Hopkins si cercetator la Howard Hughes Medical Institute) relateaza faptul ca toate tipurile de cancer se datoreaza unei combinatii intre “ghinion”, factorii de mediu si mostenirea genetica si creaza un model care poate cuantifica cati dintre acesti factori contribuie la dezvoltarea si evolutia cancerului. Acesta sustine ca stilul de viata nesanatos contribuie la factorul “ghinion” in aparitia cancerului, dar in acelasi timp mentioneaza ca nu toate persoanele care sunt expuse la factorii cauzatori de cancer vor dezvolta cancer pe parcursul vietii.

In prezent se cunoaste despre cancer ca apare cand celulele stem specifice tesutului fac greseli intamplatoare sau apar mutatii, cand o litera chimica (baza) din ADN este incorect atrasa de o alta in timpul procesului de diviziune celulara. Cu cat se acumuleaza mai multe mutatii, cu atat riscul ca celulele sa creasca necontrolat este mai mare si sa determine aparitia cancerului.

Cercetatorii de la Johns Hopkins au comparat si monitorizat riscul de a face cancer al persoanelor care au aceste mutatii cu riscul  general in populatia americana  (care nu au mutatii). Din aceasta colectare de baza de date, Tomasetti si Vogelstein au calculat corelatia dintre numarul total de celule stem divizate si riscul de aparitie a cancerului, care este 0.804. Din punct de vedere matematic cu cat aceasta valoare este mai aproape de 1 cu atat riscul de aparitie a cancerului este mai corelat cu diviziunea celulelor stem.

De exemplu la nivelul colonului diviziunea celulelor stem este mai mare de 4 ori decat in cazul intestinului subtire, ceea ce explica de ce, cancerul de colon este mai raspandit decat cancerul intestinului subtire.

Cercetatorii au aflat ca din cele 31 de tipuri de cancer: 22 pot fi explicate prin factorul “ghinion” care inseamna mutatii intamplatoare ale ADN-ului aparute in procesul de diviziune a celulelor stem, iar celalte 9 tipuri de cancer se datoreaza combinatiei intre factorul “ghinion”, factorii de mediu si moștenirea genetica.
Tipurile de cancer care au un risc mai mare decat cele determinate de numarul de celule stem divizate sunt acelea la care ne asteptam si sunt cele mai frecvente.  In aceasta categorie este inclus cancerul pulmonar, care este asociat cu fumatul; cancerul de piele care este asociat cu expunerea la soare; alte forme de cancere aociate cu sidroame ereditare.

Stim ca la riscul de a face cancer se pot adauga factori determinati de stilul de viata ca fumatul , alimentatia, etc. Oricum, cele mai multe forme de cancer se datorează în mare măsură mutatiilor aleatoare dobandite la nivelul unor gene, indiferent de stilul de viață și de factorii ereditari.

Cel mai bun mod de a eredica aceste cancere este prin detectarea precoce a acestora prin teste genetice, cand sunt inca tratabile prin interventie chirurgicala.

 

Sursa:http://www.science20.com/news_articles/perhaps_bad_luck_and_nature_gave_you_cancer_not_genetics_or_your_lifestyle-151934