Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

Detectarea cancerului de colon prin test genetic- Personal Genetics

In revista medicala Americana “Science Translational Medicine” a fost publicata o cercetare care indica faptul ca un test genetic care detecteaza fragmentele canceroase din ADN-ul pacientilor prezice probabilitatea reaparitiei anumitor tipuri de cancer de colon.

Dupa acest studiu efectuat asupra unui mic grup de persoane tratate pentru o tumoare pe colon aflata in stadiul al II-lea , care nu s-a propagat la celelalte organe, testul prezice cu un grad ridicat de exactitate daca pacientii sunt sau nu in pericol de a se imbolnavi din nou.

Acest test ar putea ajuta medicii oncologi la stabilirea pacientilor care au nevoie de tratament suplimentar inca din momentul diagnosticarii.

“Cei mai multi pacienti cu cancer de colon in stadiul 2 vor fi vindecati prin indepartarea chirurgicala a tumorii”, a explicat dr. Bert Vogelstein, de la Facultatea de medicina Johns Hopkins din Baltimore, unul dintre autorii acestei lucrari. “Totusi, unele dintre aceste tipuri de cancer reapar si trebuie sa imbunatatim tehnicile noastre de diagnostic pentru a detecta mai devreme aceste recurente”, a adaugat el, mentionand ca si alte laboratoare din lume dezvolta teste bazate pe ADN-ul tumoral.

Pentru acest ultim studiu clinic cercetatorii au urmarit, timp de patru ani, 230 de pacienti diagnosticati cu cancer de colon in stadiul al II-lea, in 13 spitale din Australia, colectand peste 1000 de probe de sange. Ei au reusit sa identifice in tesutul tumorilor indepartate de la acesti pacienti cel putin o mutatie a genei specifice cancerului de care sufereau. Oamenii de stiinta au urmarit apoi la fiecare pacient aceasta semnatura genetica in esantioanele de sange prelevate periodic la 4 pana la 10 saptamani dupa interventia chirurgicala si apoi o data la trei luni si la 2 ani. De asemenea, participantilor la acest studiu le-a fost scanat corpul la fiecare 6 luni timp de 2 ani dupa operatia de indepartare a tumorii.

Fragmentele de ADN tumoral au fost detectate prin analize de sange la 20 dintre cei 230 de participanti la studiu, dintre care 14 nu au avut nevoie de chimioterapie suplimentara si numai sase au fost in aceasta situatie. Dintre cei 14 pacienti, 11 s-au confruntat cu reaparitia tumorii care a fost descoperita in timpul examenelor imagistice.

Dintre cei 6 care au primit chimioterapie suplimentara, la un numar de 3 pacienti cancerul a reaparut. Alti 14 pacienti s-au confruntat, de asemenea, cu recidiva cancerului , dar testul de sange nu a detectat ADN-ul tumorii. In prezent, aproximativ 40% din pacientii cu cancer de colon in stadiul II au risc de recidiva, mai mentioneaza studiul citat de AFP.

Sursa: informatie preluata de Agerpres  de la agentia France Presse (AFP)