Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

Examen histopatologic – examinarea care pune un diagnostic cert

examen histopatologic

Examen histopatologic este o denumire complicată pentru mulți dintre noi, dar e o investigație medicală clară și de precizie. Un examen histopatologic este o analiză de țesut care e văzută drept cea mai bună cale pentru obținerea unui diagnostic de certitudine. Arată dacă leziunea suspectă este benignă (necanceroasa) sau malignă (canceroasă). 

Ce este un examen histopatologic?

Un examen histopatologic presupune analizarea microscopică a probelor de țesut . Acestea sunt obținute în urma biopsiei sau a intervenției chirurgicale. Specialistul care realizează o astfel de examinare este anatomo-patologul, cel care știe să “citească” mostra de țesut la microscop.

Examenul histopatologic se realizează în mai mulți pași:

  1. Examinarea macroscopică a probelor
  2. Eșantionarea probelor (selecționarea de fragmente pentru analiză)
  3. Histoprocesare 
  4. Analiza microscopică a lamelor

Medicul anatomo-patolog recomandă după examenul histopatologic o serie de analize suplimentare, care ajută la obținerea diagnosticului și la alegerea terapiei personalizate. Acestea pot fi teste cu colorații speciale, teste imunohistochimice sau de biologie moleculară.

Practic, în urma testării imunohistochimice, specialistul poate să spună cu precizie care este locul din organism de unde s-au răspândit celulele canceroase. Această informație duce la prescrierea unui tratament eficient. 

Când este necesar un examen histopatologic?

Medicul cere această investigație în cazul în care analizele de până la acel moment nu indică foarte clar natura unei tumori, spre exemplu. Un examen histopatologic face diferența între malign și benign. Pentru un diagnostic histopatologic corect, în multe situații, este absolut necesară corelarea aspectului microscopic cu informațiile existente în dosarul medical al pacientului. Astfel, colaborarea medicului anatomo-patolog cu medicul clinician și furnizarea de informații clinice corecte și complete despre pacient sunt de mare importanță în stabilirea diagnosticului.

Tipuri de analize histopatologice disponibile la Personal Genetics

Biopsia mamară 

În cadrul acestei tehnici, fragmentul de biopsie mamară se dimensionează, apoi se prelucrează în histoprocesor timp de 24 h prin diferite etape de fixare, deshidratare, rehidratare. Apoi va fi inclus în blocul de parafină. Pentru examinarea în microscopie optică cu scopul stabilirii diagnosticului histopatologic, blocul de parafină care conține fragmentele tisulare, trece prin etape de tăiere la microtom și colorare. În final se obține o lamă de sticlă pe care este fixată o secțiune de țesut foarte subțire (0,2 microni), colorată standard hematoxilină-eozină (HE).

În majoritatea cazurilor în care se pune diagnosticul histopatologic de neoplazie mamară, pentru pasul următor de alegere a conduitei terapeutice, sunt necesare:

  1. Teste complementare pentru stabilirea profilului hormonal (receptor pentru estrogen, progesteron), 
  2. Evaluarea statusului receptorului pentru factorul de creștere epidermal Her2/Neu prin imunohistochimie
  3. Hibridizare in situ.

Prelucrare piesă complexă și diagnostic histopatologic 

În cadrul acestei tehnici, fragmentele de ţesut se orientează macroscopic în funcție de reperele anatomice. Apoi se dimensionează și se eșantionează pentru fiecare bloc de parafină în care vor fi incluse. Ulterior, fragmentele intră în histoprocesor timp de 24h și trec prin diferite etape de fixare, deshidratare și rehidratare; apoi ele vor fi încorporate în blocul de parafină.

Pentru examinarea în microscopie optică cu scopul stabilirii diagnosticului histopatologic, blocul de parafină care conține fragmentele tisulare, trece prin etape de tăiere la microtom și colorare, obținându-se în final o lamă de sticlă pe care este fixată o secțiune de țesut foarte subțire (0,2 microni) colorată standard hematoxilină-eozină (HE).

În funcție de complexitatea cazului, specialistul Personal Genetics în Anatomie Patologică poate solicita efectuarea de teste complementare de imunohistochimie pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului. 

Biopsia osteomedulară 

În cadrul acestei tehnici, fragmentele de biopsie osteomedulară sunt dimensionate, apoi trec printr-o fază inițială de decalcifiere de 4h în EDTA, urmată de prelucrare în histoprocesor timp de 24 h prin diferite etape de fixare, deshidratare, rehidratare; apoi vor fi incluse (încorporate) în blocul parafină.

Pentru examinarea în microscopie optică cu scopul stabilirii diagnosticului histopatologic,  blocul de parafină care conține fragmentele tisulare, trece prin etape de tăiere la microtom și colorare, obținându-se în final o lamă de sticlă pe care este fixată o secțiune de țesut foarte subțire (0,2 microni) colorată standard hematoxilină-eozină (HE) .

Specialistul hematolog recomandă biopsierea măduvei osoase hematogene atunci când se suspicionează o afecțiune onco-hematologică pe baza anamnezei, datelor clinice sau investigațiilor paraclinice (probe biochimice, hemoleucogramă, frotiu de sânge periferic). De asemenea, testarea se recomandă și în cazul pacienților deja diagnosticați pentru realizarea stadializării (clasificare Ann Arbor), evaluarea obținerii răspunsului terapeutic sau intrării în remisiune a bolii.

În majoritatea cazurilor, medicul anatomo-patolog recomandă colorații speciale  (Giemsa, Perls, Gömöri etc.), cât și teste imunohistochimice suplimentare pentru completarea diagnosticului. Suspiciunea apare fie pe baza anamnezei (consultul pacientului, cercetarea istoricului său medical), datelor clinice sau investigațiilor paraclinice (probe biochimice, hemoleucogramă, frotiu de sânge periferic). De asemenea, testarea se recomandă și în cazul pacienților deja diagnosticați pentru realizarea stadializării (clasificare Ann Arbor), adică pentru stabilirea stadiului bolii, pentru a decide care e cel mai potrivit tratament sau pentru a vedea dacă boala a intrat sau nu în remisie.