Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

Imunohistochimie – tipul de analiză pentru un diagnostic complet

imunohistochimie

Imunohistochimie este analiza de laborator care vine în completarea examenului histopatologic, aducând o serie de clarificări în ceea ce privește caracterul tumorii. Prin stabilirea acestuia, tratamentul poate fi personificat în funcție de tipul de tumoră.  

Ce este imunohistochimie?

Imunohistochimie (IHC) este o metodă de diagnostic care combină tehnicile histologice cu cele imunologice și biochimice.

Cuvântul imunohistochimie înglobează atât imunologie (anticorpii analizați în cadrul procedurii) cât și histo, care înseamnă țesut. Metodele de analiză imunohistochimice pun în evidență markerii tumorali și realizează harta tumorii în cauză. Se detectează tipul de cancer, prin identificarea organului în care s-a format tumora, până la diseminarea ei în organism, atât pre cât și post terapie. 

Când este nevoie de un test de imunohistochimie?

Un test de imunohistochimie este un proces de diagnosticare în  mai mulți pași: selectarea reactivilor, fixarea și procesarea țesuturilor, pregătirea lamei pentru examinare și interpretarea rezultatelor. 

Metoda folosită în Departamentul de Anatomie patologică Personal Genetics foloseşte un substrat cromogen (DAB) la care este ataşat anticorpul secundar.

Pentru reuşita reacţiilor imunohistochimice este esențială fixarea corectă a fragmentului bioptic, astfel încât epitopii (situsurile antigenice) să nu fie inactivaţi ori denaturați. Optim, fixarea în formol tamponat 10% durează maxim 24 h, ce depăşeşte perioada de 48 h inactivează majoritatea epitopilor, determinând reacţii fals negative.

Testările imunohistochimice sunt realizate prin secţionarea unei părți din țesutul fixat în bloc de parafină în scopul unui diagnostic pozitiv sau diferențial. Acest lucru presupune identificarea factorilor de diferențiere, specifici fiecărei tumori care ajută la personalizarea terapiei. 

Pentru ce tipuri de tumori se realizează un examen de imunohistochimie?

 

Tumori mamare:

 1. Diferențierea leziunilor proliferative sau pseudoinvazive
 2. Diferenţierea carcinomului intraductal de cel invaziv
  Diferențierea între tumorile benigne, non-neoplazice, și cele maligne

 

Tumori de țesuturi moi – pentru un diagnostic pozitiv și diferențial:

 1. pentru tumorile stromale
 2. pentru tumorile neuroendocrine
 3. pentru tumorile musculare
 4. pentru tumorile vasculare
 5. pentru tumorile de nervi periferici

Tumori pulmonare – pentru un diagnostic pozitiv și diferențial

Metastaze cu punct de plecare neprecizat – pentru un diagnostic pozitiv și diferențial

Limfoame 

3 teste imunohistochimice disponibile la Personal Genetics

 1. Analiza IHC 3 – 5 anticorpi în hematopatologie –  Analiza imunohistochimică pentru determinarea diferitelor patologii hematologice folosind anticorpi specifici are capacitatea de a identifica anumite antigene (proteine) prezente în ţesutul analizat. Astfel se poate determina modelul de expresie al acestor proteine şi identifica tipul de afecţiune. Prin analiza imunohistochimică, în funcţie de markerii identificaţi, se poate identifica patologia, prognosticul bolii şi orientează către opţiunile terapeutice eficiente.
 2. Detecție Rearanjament Genic ALK EML 4 – Clonă D5F3 – Rearanjamentul ALK EML4 reprezintă gena de fuziune ALK – EML4, care apare ca urmare a instabilității genetice și inversiei apărute la nivel cromozomial 2p. Identificarea expresiei genice a acestui rearanjament la pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular orientează selectarea terapiei optime. Prezența sa conferă sensibilitate celulelor tumorale la terapia cu crizotinib și rezistenţă la inhibitori ai receptorului pentru factorul de creștere epidermal- EGFR. Rearanjamentul ALK – EML4 este responsabil de aproximativ 3-7% din totalul cancerelor pulmonare non-microcelulare de tip adenocarcinom.
 3. Testare PDL-1 Prin IHC în imunoterapie În cazul pacienților care prezintă neoplazii pulmonare în stadii avansate non-microcelulare, fără rearanjamentul genelor ALK-EML4 și fără mutație identificată în EGFR, imunoterapia este noua opțiune terapeutică de linia I si linia II. 

Importanța unui test de imunohistochimie

Imunoterapia uitilizează anticorpi monoclonali care blochează receptorul PD-1 de la nivelul limfocitelor T. Astfel se împiedică legarea în acest situs a proteinelor PD-L1 prezente la nivelul celulelor tumorale. Acestea pot determina inhibarea mecanismelor imune: recunoaștere și citotoxicitate tumorală.

Eficiența inițierii imunoterapiei este determinată prin testarea prezenței proteinei PDL1 la nivelul celulelor tumorale pulmonare prin imunohistochimie lucrată automat pe imunostainer și evaluarea nivelului ei de expresie de către specialistul Personal Genetics în Anatomie patologică cu ajutorul scorului tumoral proporțional (STP).

Pot primi imunoterapie de linia I cu pembrolizumab pacienții cu diagnostic de neoplazie pulmonară în stadiu avansat. Dar, fără rearanjament genetic ALK-EML4 și fără mutație identificată la nivelul EGFR. Aceștia, dacă au primit în urma testării celulelor tumorale prin IHC pentru identificarea prezenței proteinei PDL1 un scor tumoral proporțional (STP) ≥  50% 

Personal Genetics pune la dispoziția pacienților o serie de teste imunohistochimice care vin în ajutorul unui diagnostic complet și diferențiat. Fie că ai nevoie de un prim diagnostic clar sau vrei un diagnostic de a doua opinie, noi suntem laboratorul genetic pentru tine.