Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

Medicina genomica, cancerul si echipa multidisciplinara - tema Personal Genetics abordata la Conferinta Nationala de Management Medical Modern - Personal Genetics

Relatia dintre studiile genetice si metodele personalizate de diagnosticare si tratare a bolilor de natura oncologica a fost tema celei de-a doua editii a Conferintei Nationale de Management Medical Modern – specializarea Genetica, organizata de Oameni si Companii si portalul MedicalManager.ro.

Cei aproximativ o suta de participanti la evenimentul ce a avut loc in Bucuresti pe 31 octombrie, la Hotel Novotel, au fost captivati de agenda complexa si de prelegerile unor reputati specialisti, cu o vasta experienta in domeniu.

Conferinta a fost deschisa de prof. dr. Mircea Covic de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi cu o alocutiune despre impactului genomicii cancerului in practica medicala. Domnia sa a precizat ca cele mai frecvente forme de cancer sunt determinate de mutatii intr-un set comun si limitat (aprox. 140) de gene conductoare (“driver genes”), cele mai multe cancere sunt produse prin numai 2-8 modificari secventiale in “driver genes’, care se dezvolta de-a lungul a 20-30 de ani de “evolutie multistadiala” di fiecare bolnav de cancer prezinta laterari genomice sistincte dar caile de semnalizare afectate in tumori sunt similar.

Imunogentica cancerului si importanta intelegerii interpretarilor metodelor de biologie moleculara in contextual clinic dar si in dinamica evaluarilor acestori markeri a fost tema abordata de doamna prof. dr. Ileana Constantinescu, de la Institutul Clinic Fundeni .

Doamna dr. Bogdanka Militescu, director general Personal Genetics, a punctat progresele uriase facute in ultimii zece ani in medicina genomica, realizarile recente in oncogenetica care au deschis calea medicinei personalizate in cancer si importanta echipei multidisciplinare in abordarea si tratarea pacientului oncologic.

Domnul Nikos Tsoulus – CEO Genekor a vorbit despre profilul expresiei genice in oncologie si despre importanta ghidurilor in practica medicala.

Importanta diagnosticului prenatal genetic in medicina actual a fost tema abordata de conf. dr. Vlad Gorduza, de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi. Screeningul prenatal al bolilor cromosomice si in special al tisomei 21 se bazeaza pe metode biochimice si metode ecografice, testare citogenetica clasica sau moleculara prin tehnica FISH sau QF-PCR la care in ultima perioada s-au adaugat si metode de screening al ADN-ului fetal din sangele matern.

Doamna dr. Dana Manda, sefa Laboratorului de cercetare stiintifica, din cadrul Institutului National de Endocrinologie „C.I. Parhon” a subliniat importanta pe care Institutul o acorda cercetarii si dezvoltarii in genetica endocrina. In prezent, in institut se deruleaza un proiect de ceretare aplicativa in parteneriat pentru determinarea unor marker genetici si epigenetici pentru imbunatatirea diagnosticului, prognosticului si monitorizarii terapiei cancerului tiroidian diferentiat.

Investigarea regiunilor non-codante ala ADN in oncologie: aplicatii prezente si perspective a fost tema sustinuta de dr. Ligia Barbarii, sefa Laboratorului de genetica, din cadrul Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici”.

Domnul prof. dr. Bogdan Grigoriu, de la Institutul Regional de Oncologie Iasi, a vorbit despre mutatiile somatice in cancere bronho-pulmonarea: epidemiologie, posibilitati diagnostic si oportunitati terapeutice.

Receptorul factorului de crestere epidermal a fost tema sustinuta de dr. Lorand Savu, GeneticLab.

Pe de alta parte, despre bolile rare si despre modul in care acestea sunt abordate in România au vorbit dr. Nicoleta Andreescu (Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara) si conf. dr. Cristina Rusu, coordonatorul „Orphanet Romania”, care a prezentat noutatile pe care aceasta baza de date le pune la dispozitia specialistilor.

Pentru informatii suplimentare va rugam contactati Mihaela Stoica – Coordonator marketing Personal Genetics la tel: 0742 019 028 sau e-mail: mihaela.stoica@personalgenetics.ro .