Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

Noi perspective în tratarea cancerului de sân ereditar - Personal Genetics

O nouă descoperire care ar putea ajuta la prevenirea cancerului de sân determinat de mutaţii genetice s-a realizat de catre o echipa de cercetatori de la Institutul Austriac de Biotehnologie Moleculară (IMBA) din Viena. Studiul a fost realizat in colaborare cu colegii de la Şcoala de medicină din cadrul Universităţii din Maryland, si s-a constatat că această formă de cancer mamar ar putea fi in mare măsura prevenită prin blocarea unei gene implicate implicate in remodelare si homeostazie osoasa, a declarat IMBA într-un comunicat.

Actriţa americană Angelina Jolie este printre cele mai cunoscute purtătoare ale acestui tip de cancer de sân, cauzat de o mutaţie a genei BRCA1. Femeile cu această mutaţie genetică au un risc de până la 87% de a dezvolta cancer de sân de-a lungul vieţii lor. Din acest motiv Angelina Jolie a fost supusă unei proceduri de dublă mastectomie.

Echipa de la Institutul Austriac a demonstrat că hormonii sexuali ar putea declanşa cancerul de sân, prin proteinele numite RANKL şi receptorii lor RANK, care sunt factori cheie în metabolismul osos. RANKL si RANK sunt implicate în furnizarea de semnale celulelor mamare pentru a le spune să crească. Când se dereglează celulele mamare, acestea încep să se dividă şi să se multiplice nemaireuşind să moară, aşa cum ar trebui, rezultând în cele din urmă cancerul de sân.
Cercetătorii au descoperit ca blocarea RANKL şi a sistemului RANK la şoarecii de laborator cu mutaţia genei BRCA1 au condus în mare măsură la glande mamare normale, spre deosebire de carcinoamele invazive găsite la grupul de control.

Aplicând aceste descoperiri la oameni, cercetătorii au observat ca inhibarea RANKL la femei prin mastectomie preventivă, a dus la o reducere semnificativă a creşterii şi răspândirii celulelor ţesutului mamar.

Prin intermediul consorţiului internaţional CIMBA (Consortium of Investigators of Modifiers of BRCA1/2) pentru evaluarea potenţialelor modificări genetice ale riscului de cancer, care a urmărit cazurile a peste 23.000 de paciente, s-a constatat, de asemenea, că variantele genetice ale genei RANK sunt asociate cu un risc mai mare de dezvoltare a cancerului la femeile purtătoare ale mutaţiilor BRCA1 şi BRCA2.

Faza a treia a studiilor clinice este acum necesară pentru confirmarea eficacităţii acestor descoperiri în ceea ce priveşte oamenii, a precizat IMBA, citată de agenţia de presă Xinhua. AGERPRES

Sursa: www.medicalmanager.ro