office@personalgenetics.ro
In medicina, ne dorim sa gasim cauza pentru a combate efectul, dar din nefericire in cele mai multe cazuri tratarea efectului nu duce decat la ameliorarea simptomatologiei continuand in background mecanisme care genereaza in dezechilibre ulterioare. In ultimii ani medicina a evoluat mai ales prin modul de abordare a intelegerii mecanismelor moleculare care stau la baza imbolnavirilor.
Nutrigenomica este o ramura noua a medicinei care studiaza interactiunile dintre genomul uman si nutrienti (principii alimentari). In esenta, am putea manca anumite alimente care sa ne protejeze impotriva aparitiilor bolilor sau dimpotriva, unii constituenti bioactivi ar putea declansa aparitia unor maladii. La inceput nutrigenomica a studiat efectele nutrientilor asupra expresiei genice individuale, ulterior definiția a fost extinsa pentru a include si factorii nutriționali care protejează genomul de a fi deteriorat. De ce este important acest lucru? Bolile sunt multifactoriale si multe dintre ele au o componenta de deteriorare genomica care in absenta unei expuneri la genotoxigeni poate fi dovada unei deficiente alimentare.
There is increasing evidence that genome instability, in the absence of overt exposure to genotoxicants, is itself a sensitive marker of nutritional deficiency.
Michael Fenech, CSIRO Genome Health and Nutrigenomics Laboratory
Nutrigenomica nu este doar un principiu ea este sustinuta de tehnologie performanta care poate studia moleculele si interactiunile dintre ele. Exista o legatura intre nutrigenomica si aparitia unor boli de exemplu: obezitatea, boli cardiace, boli metabolice, diabet si altele. In acest moment este bine cunoscut faptul ca folatul, vitamina B12, niacina, vitamina E, retinol si calciu protejeaza in general genomul impotriva deteriorarii lui, dar inca se studiaza impactul molecular individual.
Un alt exemplu este legatura deja certa dintre Diabetul de tip I, nutritie si componenta genetica, triada care poate deterimina intarzierea aparitiei bolii si diminuarea impactului ei clinic.
Dupa cum bine stim, unele obiceiuri alimentare pot provoca aparitia cancerului. Lumea medicala a devenit constienta de importanta nutritiei si incearca popularizarea informatiilor in masa prin urmare American Cancer Society a stabilit un ghid pentru Nutritie si Activitate fizica pentru prevenirea cancerului. In acest ghid Societatea Americana subliniaza foarte clar importanta monitorizarii greutatii, alimentatiei si activitatii fizice pentru prevenirea aparitiei cancerului.
Text: Medic Rezident Monica Muraru