Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

Personal Genetics, partenerul principal al primei editii a Conferintei Nationale de Management Medical Modern in Genetica - Personal Genetics

Portalul naţional MedicalManager.ro, liderul informaţiei pentru managerii medicali și Personal Genetics, în calitatea de partener principal, au organizat prima ediţie a Conferinţei Naţionale „Management Medical Modern în Genetică”. Evenimentul desfășurat în data de 16 mai, la Hotel Novotel București, a reunit nume mari ale Geneticii românești precum și reputați specialiști din domenii medicale conexe.

Prin aceasta participare, Personal Genetics și-a propus să aducă în atenția tuturor celor implicați: sisteme de asigurări, guvern, clinicieni, pacienți, industria farmaceutică și industria de diagnostic, problematica cu care se confruntă Genetica în România și totodată să valorizeze impacul pe care aceasta îl are în medicina mondială și pe care îl poate avea și în medicina românească.

În prima parte a conferinţei, Profesorul Adrian Streinu-Cercel a realizat o scurtă trecere în revistă a tehnologiilor de ultimă generaţie disponibile în România în domeniul diagnosticării rapide a infecţiilor severe.

Profesor Dr. Ruxandra Drăghia-Akli – Director al Direcţiei de Sănătate de la Direcţia Generală de Cercetare şi Inovaţie a Comisiei Europene – şi Dr. Bogdanka Militescu – Director General al Personal Genetics – au punctat rolul primordial al cercetării şi medicinei personalizate. Dr. Drăghia-Akli a prezentat planul de investiţii la nivelul Uniunii Europene în cercetarea bolilor rare. Dr. Drăghia-Akli a menţionat că planurile de investiţii există de mai mult de două decenii, cu o creştere continuă a numărului de proiecte finanţate şi a bugetului alocat în acest domeniu (în cadrul celui de-al 7-lea Program Cadru aproximativ 430 milioane euro au fost alocate până în prezent). Dr. Drăghia-Akli a încurajat medicii şi cercetătorii români să creeze echipe multidisciplinare şi să acceseze fondurile puse la dispoziţie de structurile Uniunii Europene.

Dr. Bogdanka Militescu a insistat asupra importanţei pe care medicina personalizată o dobândeşte pe zi ce trece în sistemele de sănătate din lumea întreagă, aceasta reprezentând forţa motrice aflată în spatele schimbării acestor sisteme. Esențial în dezvoltarea medicinei personalizate o reprezintă susținerea ei de către guverne, sistemele de asigurări, industria farmaceutică. Sistemele de sănătate europene trebuie să vadă valoarea crescândă a medicine personalizate prin programe de dezvoltare valoroase bazate pe dovezi și să introducă rambursări raționale. Genetica se reînnoiește și se redescoperă continuu datorită inovațiilor tehnologice. Diagnosticul clinic a evoluat către era diagnosticului molecular iar Personal Genetics și-a propus sa fie unul dintre liderii în acest domeniu pe piața din România.

Prof. Dr Eusebiu Vlad Gorduza a adus în discuţie lipsa specialiştilor şi a dotărilor în domeniu, trăgând un semnal de alarmă asupra lipsei unor politici concrete care să susţină dezvoltarea geneticii. Dr. Gorduza a subliniat şi necesitatea schimbării politicii de sănătate publică în domeniul geneticii medicale, care ar impune, în opinia Societăţii Române de Genetică Medicală, recunoaşterea faptică a importanţei geneticii medicale prin înfiinţarea şi finanţarea susţinută a unor structuri funcţionale de genetică clinică; crearea şi finanţarea activităţii unor laboratoare de genetică medicală care să facă posibil diagnosticul cromozomic şi molecular al maladiilor genetice.

Despre legătura dintre bolile rare şi genetică au vorbit prof. dr. Maria Puiu şi Dorica Dan – Preşedinte şi fondator al unor organizaţii ale pacienţilor afectaţi de boli orfeline. În 1995 OMS a recenzat 5000 de boli rare. Astăzi se vorbeşte de existenţa a peste 8000 de astfel de boli. În funcţie de boală, bolile rare înregistrează de la câteva cazuri la câteva mii. Apreciind că în România frecvenţa bolilor rare este de 6-8%, la fel ca în restul ţărilor europene, aceste boli afectează în ţara noastră aproximativ 1.300.000 persoane, dintre care aproximativ 1.250.000 pacienţi nu au încă diagnosticul corect sau complet şi nici tratament şi îngrijire adecvată. „Centrul de Informare pentru Boli Genetice Rare” este primul centru din România şi se doreşte a fi un centru resursă pentru pacienţii cu boli rare, familiile acestora şi specialiştii implicaţi în diagnosticarea şi managementul acestor boli.

Prof. Dr. Maria Puiu menţiona că dacă vom înţelege care este situaţia geneticii şi a bolilor rare astăzi, în România şi în lume, ce este de făcut şi cum se poate progresa, câştigul este evident pentru specialişti, comunitate medicală, asociaţii de pacienţi, bolnavi şi sistem de sănătate.

Au fost prezentate exemple de bună practică în testarea genetică moleculară, expuse de Dr. Ligia Barbarii de la INML „Mina Minovici”. Testarea genetică moleculară câştigă teren în faţa multor metode clasice de laborator sau imagistice, fiind o investigaţie medicală neinvazivă, performantă şi, în unele cazuri, mai puţin costisitoare, dacă este realizată pe scară largă. Semnalele pe care le dau forurile internaţionale, şi pe care trebuie să îl primească autorităţile medicale române, este ca implicaţiile medicinei genomice nu pot fi evitate. De unde şi necesitatea schiţării unor strategii de dezvoltare controlată a unor servicii medicale de genetică moleculară şi a altor aplicaţii de tehnologie genomică.

Efthymios Papataxiarchis – Director General al Johnson & Johnson România, Vice-Preşedinte ARPIM, a insistat asupra faptului că domeniul geneticii se bucură de un potenţial de dezvoltare impresionant, că tot mai multe companii producătoare de medicamente utilizează biotehnologia în dezvoltarea de medicamente inovative, esenţiale tratării pacienţilor. Aceste lucruri îşi vor spune cuvântul asupra modului cum va funcţiona sistemul de sănătate în viitor.

Dr. Ioana Mindruţă şi medic rezident Alina Poalelungi au abordat specializare neurologică, au vorbit despre faptul că introducerea testării genetice a penetrat rapid toate subspecialităţile neurologiei şi oferă potenţial în confirmarea diagnosticului şi permite formularea prognosticului.

Prof. Dr. Carmen Dorobăţ, Prof. Dr. Lucian Negruţiu şi Dr. Daniela Talapan au abordat problematica bolilor infecţioase. Dna. Prof. Dr. Dorobăţ menţiona că a aduce elementul genetic în prim plan în patologia infecţioasă înseamnă a aborda multidisciplinar, „a ajunge mai aproape de principiul medicinei bazată pe dovezi” şi a ajunge astfel la adevărul medical în profunzimea sa.

Prof. Dr. Negruţiu a vorbit despre terapia genică în AIDS, iar Dr. Talapan a insistat asupra faptului că abilitatea de a controla infecţiile bacteriene (situate în rândul principalelor cauze de deces în lume) depinde în mare măsură de posibilitatea de a detecta agenţii etiologici în laboratoarele de microbiologie clinică. Deşi la o primă vedere tehnicile moleculare sunt percepute ca fiind relativ scumpe, daca se iau în calcul mai mulţi parametrii, printre care timpul până la detectarea microorganismului (minute-ore), abilitatea de a detecta agentul etiologic pretenţios sau detectarea imediată a rezistenţei lui la antibiotic, fapt care determină modificări rapide în managementul pacientului, se constată reducerea semnificativă a costurilor prin terapia ţintită şi prin micşorarea timpului de spitalizare a pacientului.

Evenimentul s-a încheiat cu alocuţiunea prof. dr. Iuliana Dimofte, care a realizat o sinteză a domeniului geneticii, intitulată sugestiv „Managementul specialităţii Genetică: trecut, prezent şi viitor”, având un mesaj mobilizator pentru tânăra generaţie de specialişti în domeniu.

Pentru informatii suplimentare va rugam contactati Mihaela Stoica – Coordonator Marketing Personal Genetics la tel: 0742 019 028 sau e-mail: mihaela.stoica@personalgenetics.ro .