Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

Terapia personalizata in cancerul pulmonar- Personal Genetics

Cancerul pulmonar non-microcelular (NSCLC) este cel mai intalnit tip de cancer pulmonar, care activeaza mutatiile genei EGFR (receptorul factorului de crestere epidermal), este frecvent la nefumatori si femei, si are o prevalenta de  50% in populatia asiatica si doar 10% in populatia non-asiatica.

TERAPIA CU TKI,  afatinib si genitinib ,blocheaza caile  implicate in dezvoltarea si raspandirea tumorii. Aceste medicamente  au fost aprobate pentru tratamentul pacientilor „naivi”,  pe baza rezultatelor obtinute din studii  clinice de faza III care au confirmat superioritatea lor comparativ cu chimioterapia. Spre deosebire de inhibitorul de prima generatie  gefitinib, afatinibul (inhibitor ireversibil al familiei ErbB) intarzie recidivele.

S-a demonstrat in urma studiului ca din cei  319 pacienti care au fost tratati aleator cu afatinib sau gefinitinib, un numar mai mare  a  raspuns la primul inhibitor decat la cel de-al 2lea (70% vs 56%; p=0.008), cu o medie a duratei de raspuns de 10.1 luni comparativ cu 8,4 luni.

Dr. Martin Reck, Seful sectiei de oncologie, Departamentul Oncologie toracica, Spitalul Grosshansdorf, Germania, care nu a fost implicat in studiu sustine ca alegerea inhibitorului EGFR este  influentata  de fiecare pacient, individual si de starea lui generala de sanatate.  „Ca urmare a rezultatelor obtinute in studiu, afatinib va fi unul dintre cei mai atractivi inhibitori tirozini kinazici (TKI).Toleranta  are un rol determinant in selectia si dozarea inhibitorului TKI . Toleranta la gefitinib si afitinib este diferita si alegerea terapiei se va baza in continuare pe o decizie clinica personalizata.” ne spune Dr. Martin Reck

Comentand despre directiile studiilor viitoare pentru pacienti naivi cu cancer pulmonar non-microcelular, Reck spune: “ Una dintre cele mai importante realizari in tratamentul de prima linie pentru  NSCLC a fost implementarea diagnosticului molecular. Daca se detecteaza mutatia  (ex. in gena EGFR sau translocatie ALK)  tratamentul cu un agent tintit ca EGFR-TKI sau ALK-TKI este considerat cea mai eficienta terapie.

Pentru toti ceilalti pacienti chimioterapia este considerata tratamentul  standard.

Studii actuale analizeaza IMUNOTERAPIA, care se considera superioara  si daca monoterapia sau terapia combinata o sa inlocuiasca chimioterapia pentru anumiti pacienti.