Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

Testarea genetică - prima linie de apărare. Află mai multe!

testare genetica

În fiecare an, ziua de 4 februarie reprezintă Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. Cu această ocazie, Personal Genetics a organizat o conferință de presă pentru a evidenția rolul esențial al testelor genetice în lupta cu cancerul.

În cadrul conferinței au fost prezentate o serie de statistici, precum:

  1. Din cei 75.000 de pacienți testați de Personal Genetics în ultimii 9 ani, 60.000 sunt pacienți oncologici.
  2. Cancerul este a doua cauză a mortalității la nivel global și este responsabil pentru 9.6 milioane de morți în 2018. 
  3. În România, cele mai multe cazuri de cancer sunt diagnosticate în stadii avansate, terminale, fapt pentru care cancerul se soldează cu deces.
  4. Între 30 și 50% dintre cancere pot fi prevenite prin evitarea riscurilor și implementarea strategiilor de prevenție existente.

Pentru a reduce considerabil procentele prezentate mai sus, trebuie să depistăm boala încă de la început sau chiar în predispoziții. În acest caz, este nevoie de o informare corectă și precisă asupra testelor genetice. 

Dr. Monica Zeleniuc, medic genetician în cadrul laboratorului, a precizat faptul că între 10 și 15% dintre cancere sunt ereditare, testarea genetică fiind prima linie de apărare împotriva cancerului. Astfel, aceasta ajută la o diagnosticare și o depistare precoce a bolii, ceea ce se traduce prin mai multe șanse de supraviețuire și creștere a calității vieții. 

 Analizele genetice pot fi efectuate printr-o simplă analiză de sânge sau de țesut, în funcție de caz.

“În ultimele două decenii progresul în domeniul geneticii a fost incredibil, astfel încât la ora actuală sunt identificate multiple gene asociate cu susceptibilitate pentru cancer. Persoanele care prezintă o modificare genetică într-o asemenea genă au un risc semnificativ mai crescut de a dezvolta cancer decât persoanele din populația generală. Această mutație este, de obicei, moștenită și poate fi transmisă altor membri din familie” , spune Dr. Monica Zeleniuc, medic genetician la clinica Personal Genetics. 

Sunt foarte multe gene implicate în cancerele ereditare. O singură genă poate să determine de la 1 până la 5 tipuri de cancere. Pentru că fiecărui tip de cancer i se atribuie până la aproximativ 30 de gene care sunt corelate cu o susceptibilitate crescută, testarea genetică se va face în panel de gene. De exemplu, dacă în cadrul consultului genetic se identifică în familie membrii afectați de cancere diferite, se poate recomanda efectuarea unui test genetic care cuprinde un panel de gene corelate cu cancere ereditare. 

În România, cancerele care au o incidență crescută sunt cancerul de plămân, cancerul colorectal, cancerul de sân și de prostată.  

” Dintre cancerele ereditare, cancerul de sân și ovar sunt printre cele mai comune și mediatizate la ora actuală. Mutațiile în genele BRCA1 și BRCA2 arată un risc crescut de a dezvolta aceste tipuri de cancer” , spune Dr. Monica Zeleniuc. 

Mutațiile în aceste gene sunt responsabile de doar 25% dintre cazurile ereditare de cancer de sân și ovar. Testul în panel de gene ajută la creșterea identificării pacienților cu risc pentru cancer de sân și ovar cu 50% față de testarea exclusivă a genelor BRCA1/2. 

În cazul în care există mutația la nivelul genelor, există o șansă din două ca pacientul să transmită gena respectivă. O dată aflat rezultatul, se poate face un plan de prevenție pentru persoana care prezintă un risc crescut. Acesta presupune controale medicale periodice( clinice, imagistice) efectuate periodic, un stil de viață sănătos și o alimentație corectă pentru prevenție.