Program : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

0799 010 176

Tratament tinta in cancerul mamar HER2-pozitiv - Personal Genetics

Cancerul de sân este a doua cauză malignă de mortalitate la femeile din toată lumea. Acesta porneşte de la o celulă a sânului care a suferit mutaţii ale genelor ce controlează înmulţirea şi moartea naturală celulară.

Tratamentul utilizat înaintea operaţiei pentru a reduce şi a distruge cancerul mamar poartă denumirea de tratament neoadjuvant. Acesta este folosit în mod frecvent înaintea intervenţiilor chirurgicale pentru metastazele din vecinatatea tesutului mamar, cum ar fi la nivelul  limfonodulilor (gradul de invazie tumorală loco-regională).

Un studiu care a fost prezentat pe 10 martie 2016 la Conferinta Europeana de Cancer mamar, arată că unele tipuri de cancer de sân HER2-pozitiv pot raspunde foarte rapid la combinaţia de Herceptin şi Tyverb înainte de intervenţia chirurgicală (scădere drastică  sau dispariţie în totalitate dupa doar 11 zile de tratament).

Studiul a avut doua etape. In prima faza, au participat 130 de femei recent diagnosticate cu cancer de sân HER2-pozitiv, care s-ar fi putut îndeparta prin intervenţie chirurgicală. Acestea au primit aleatoriu unul dintre cele trei tratamente timp de 11 de zile de la diagnostic şi înainte de intervenţia chirurgicală: niciun tratament (grupul de control) – 22 de femei; numai cu Herceptin (6 mg/kg  greutate corporală în prima şi a opta zi) – 51 de femei; numai cu Tyverb (1500 mg / zi) – 57 de femei

In etapa a doua, cercetatorii au ales sa combine cele 2 medicamente Herceptin si Tyverb. De această dată au participat 127 de femei recent diagnosticate cu cancer mamar HER2-pozitiv, care s-ar fi putut elimina prin intervenţie chirurgicală. Acestea au fost repartizate aleatoriu pentru a primi unul dintre cele trei tratamente timp de 11 de zile de la diagnostic şi înainte de intervenţia chirurgicală: niciun tratament (grupul de control) – 29 femei; numai cu Herceptin – 32 de femei; Herceptin si Tyverb in asociere – 66 femei

Profesorul în chirurgie oncologică de la Universitatea din Manchester, Dr Nigel Bundred, care a prezentat studiul, a mentionat că „acest studiu are  potential, deoarece a permis identificarea unui grup de pacienţi la care, în termen de 11 zile, terapia anti-HER2 cu Herceptin şi Tyverb a dus la dispariţia tumorilor fară a fi necesară chimioterapia. Aceasta oferă posibilitatea de a adapta tratamentul pentru fiecare femeie in parte.”

Testarea pentru această mutaţie, HER2neu-SISH,  este indicată tuturor persoanelor cu cancer de sân şi are rolul de a orienta medicul către alegerea unui tratament potrivit.

HER2 este o proteină prezentă în sânii şi ovarele tuturor femeilor ce are rol în creşterea normală a celulelor. În unele cancere de sân, gena pentru proteina HER2 (situată pe cromozomul 17q12) poate fi afectată determinând o producţie crescută a acestei proteine şi alterarea creşterii celulare.

Aproximativ 30% din cancerele de sân şi ovar prezintă asociată şi o disfuncţie a acestei gene, fapt ce creşte agresivitatea cancerului, riscul de recurenţă şi scăderea sensibilităţii la terapia hormonală.