Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

Test non invaziv prenatal - Personal Genetics

Programează-te!

Testele non-invazive prenatale sunt o serie de teste care pot detecta cu precizie anomaliile genetice fetale, în siguranță, atât pentru mamă cât și pentru făt. Testarea se face într-un stadiu timpuriu al sarcinii și presupune recoltarea a 10-20 ml de sânge venos de la mamă.

Un test non-invaziv prenatal identifică riscul de boli genetice la făt

Un test non-invaziv prenatal (NIPT) analizează ADN-ul fătului din sângele matern, mai exact variațiile numărului de cromozomi. Analiza ADN-ului fetal, care se mai numește și ADN liber fetal din sângele mamei, indică riscul prezenței unor anomalii genetice, precum sindromul Down. De asemenea, analiza poate indica și sexul fătului, dacă este cerut de părinți.

Sângele recoltat în laboratorul Personal Genetics este analizat de către un medic specializat. În urma rezultatului, medicul obstetrician va compara analiza cu ecografia morfologică de trimestrul I a sarcinii și va stabili dacă sunt necesare teste suplimentare sau nu.

Testul non-invaziv prenatal nu este un diagnostic. Este un test de screening care arată probabilitatea unei anomalii. Analiza îi ajută atât pe medicul obstetrician, cât și pe părinți să înțeleagă mai bine sarcina în cauză și analizele care se impun mai departe.

De ce sunt necesare testele non-invazive prenatale?

Testele non-invazive prenatale sunt mult mai specifice față de testele de screening făcute în primul și al doilea trimestru de sarcină. Pentru femeile fără istoric medical personal sau în familie, acest tip de teste poate fi pertinent. În plus, testele prenatale non-invazive sunt cea mai bună opțiune pentru femeile care prezintă factori de risc pentru o procedură invazivă, precum amniocenteza sau biopsia de vilozități coriale.

Doctor Monica Zeleniuc

Când este recomandat un test non-invaziv prenatal?

Sângele matern poate fi recoltat în vederea unui test non-invaziv prenatal începand din a 9-a săptămână de sarcină.

 • Femeia însărcinată are mai mult de 35 de ani

 • Ecografie fetală care prezintă anomalii

 • Prezența unui risc crescut de anomalii cromozomiale în urma altor analize

 • Nașterea anterioară a unui copil cu anomalii cromozomiale

 • Sarcină produsă prin fertilizare in vitro

 • Prezența unei contraindicații pentru testarea prenatală invazivă

 • Istoric familial pozitiv pentru anomalii cromozomiale

Tipuri de teste non-invazive prenatale disponibile la Personal Genetics

 • NIM Prenatal Basic – Detectarea noninvazivă a trisomiilor fetale 21, 18 și 13

 • NIM Prenatal Advance – Detectarea noninvazivă a trisomiilor fetale 13,18, 21, a trei deleții: microdeleția 1p36, microdeleția 2q33.1 și Cri-du-chat și cu cromozomii  sexuali X, Y

 • NIM Prenatal Premium – Detectarea noninvazivă a trisomiilor fetale 21, 18, 13,1, 9, 6 și a șapte deleții: 1p36,1q32-q41 (Van der Woude), 2q33.1, 5p (Cri du Chat), 10p14-p13 (DiGeorge 2), 11q (Jacobsen), y 16p12.2-p11.2 și cu cromozomi sexuali X, Y

 • Test non – invaziv PANORAMA extins – Detectarea aneuploidiilor 13, 18, 21, X, Y și a sindroamelor de microdeleții

 • Test non-invaziv PANORAMA – Detectarea aneuploidiilor 13, 18, 21, X, Y

 • Test NIFTY Basic – Detecţia noninvazivă a trisomiilor fetale 21, 18 şi 13

 • Test NIFTY Advance – Detecţia noninvazivă a trisomiilor fetale 21, 18, 13 şi aneuploidiilor cromozomilor sexuali X si Y + trisomiile fetale 9, 16, 22

 • Test NIFTY Premium – Detecţia noninvaziva a trisomiilor fetale 21, 18, 13 şi aneuploidiilor cromozomilor sexuali X si Y + trisomiile fetale 9, 16, 22, + 83 sindroame de microdeleţie/microduplicaţie

De ce să-ți faci un test la Personal Genetics?

Personal Genetics este centru de genetică medicală umană, a cărui filozofie este de a pune la dispoziția clienților săi informații despre structura lor genetică într-o manieră responsabilă din punct de vedere medical și etic.

Ne dorim ca pacienții noștri să aibă la dispoziție informațiile complete pentru a putea lua decizii în legătură cu sănătatea și viața lor în deplină cunoștință de cauză. În acest sens, garantăm dreptul pacientului de a fi informat și de a lua decizii asupra rezultatelor testelor genetice, precum și deplina confidențialitate a rezultatelor.

Testimoniale pacienți

“După prima ecografie, medicul meu ginecolog mi-a recomandat un test non-invaziv prenatal Panorama. Mi-a fost frică. Nu știam la ce să mă aștept și mi-era teamă de perioada de așteptare. Rezultatul a venit în 14 zile și din fericire nu a confirmat suspiciunea de anomalie de sindrom Edwards. A fost analiza cea mai grea și cea mai fericită pe care am făcut-o în timpul sarcinii mele” – F. L.

*Disclaimer: Părerile aparțin întru totul pacienților noștri, iar tratamentele, precum și rezultatele vor diferi în funcție de fiecare caz în parte.

„Mama a avut 2 sarcini cu anomalii neduse la termen până la mine și la fratele meu. Întotdeauna mi-a fost teamă să nu pățesc la fel când aș rămâne însărcinată. Nu știam ce aș face dacă aș primi același diagnostic ca ea. La 29 de ani am rămas însărcinată cu primul copil, și pe baza istoricului meu familial am făcut testul non-invaziv prenatal la laboratorul Personal Genetics. Am avut o sarcină normală. Și apoi și a doua și a treia. De fiecare dată, în a 10-a săptămână de sarcină am dat o probă de sânge și de fiecare dată m-am bucurat de rezultat” – G. C.