Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

BHS15 – Biopsie osteomedulară

Tehnică:

Histopatologie

Condiţii recoltare şi transfer probe biologice

TIP PROBĂ VOLUM/ CONCENTRAŢIE TIP CONTAINER TEMPERATURĂ TRANSPORT VIABILITATE PROBĂ
Piesă fixată Volum mediu lichid formol tamponat 10% de 5-10 ori mai mare decât volumul fragmentelor tisulare. Piesă fixată în

formol tamponat 10% în

recipient corespunzător

închis etanş + fişă solicitare examen anatomo-patologic

Temperatura

camerei (18-25°C).

Probă neconformă dacă este adusă într-un alt tip de mediu lichid sau recipient necorespunzător,  date pacient incomplete.

 

Durată trimitere rezultate

5 zile lucrătoare

Specialităţi

Anatomie patologică

Detalii test

În cadrul acestei tehnici, fragmentele de biopsie osteomedulară sunt dimensionate, apoi trec printr-o fază inițială de decalcifiere de 4h în EDTA, urmată de prelucrare în histoprocesor timp de 24 h prin diferite etape de fixare, deshidratare, rehidratare; apoi vor fi incluse (încorporate) în blocul parafină.

Pentru examinarea în microscopie optică cu scopul stabilirii diagnosticului histopatologic,  blocul de parafină care conține fragmentele tisulare, trece prin etape de tăiere la microtom si colorare, obținându-se în final o lamă de sticlă pe care este fixată o secțiune de țesut foarte subțire (0,2 microni) colorată standard hematoxilină-eozină (HE) .

Specialistul hematolog recomandă biopsierea măduvei osoase hematogene atunci când se suspicionează o afecțiune onco-hematologică pe baza anamnezei, datelor clinice sau investigațiilor paraclinice (probe biochimice, hemoleucograma, frotiu de sânge periferic). De asemenea, testarea se recomandă  și în cazul pacienților deja diagnosticați pentru realizarea stadializarii (clasificare Ann Arbor), evaluarea obținerii răspunsului terapeutic sau intrarii în remisiune a bolii.

În majoritatea cazurilor, medicul anatomo-patolog recomandă colorații speciale  (Giemsa, Perls, Gömöri etc.),  cât și teste imunohistochimice suplimentare pentru completarea diagnosticului.