Program : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

0799 010 176

BSH01.14 – Biopsie mamară

Tehnică:

Histopatologie

Condiţii recoltare şi transfer probe biologice

TIP PROBĂ VOLUM/ CONCENTRAŢIE TIP CONTAINER TEMPERATURĂ TRANSPORT VIABILITATE PROBĂ
Piesă fixată Volum mediu lichid formol tamponat 10% de 5-10 ori mai mare decât volumul fragmentelor tisulare. Piesă fixată în

formol tamponat 10% în

recipient corespunzător

închis etanş + fişă solicitare examen anatomo-patologic

Temperatura

camerei (18-25°C).

Probă neconformă dacă este adusă într-un alt tip de mediu lichid sau recipient necorespunzător,  date pacient incomplete.

Durată trimitere rezultate

5 zile lucrătoare

Specialităţi

Anatomie patologică

Detalii test

Biopsia mamară este o procedură care constă în prelevarea sub anestezie locală a unui fragment de țesut mamar dintr-un nodul, leziune sau formațiune tumorală mamară, în scopul examinării și formulării diagnosticului histopatologic.

Este obligatorie efectuarea biopsiei mamare pentru stabilirea conduitei terapeutice ulterioare (chirurgie conservativă, radicală, tratament preoperator etc.).

Tehnici de biopsiere:

  • prin aspiratie cu ac fin(fine needle aspiration biopsy)
  • prin biopsie cu ac gros(core needle biopsy) / biopsia cu dispozitiv de tăiere (tru-cut):
  • biopsia asistată de vaccum
  • excizia chirurgicală

Explorările imagistice precum mamografia sau ecografia pot fi folosite pentru a ghida procedura.

În cadrul acestei tehnici, fragmentul de biopsie mamară, se dimensionează, apoi se prelucrează în histoprocesor timp de 24 h prin diferite etape de fixare, deshidratare, rehidratare; apoi va fi inclus în blocul parafină. Pentru examinarea în microscopie optică cu scopul stabilirii diagnosticului histopatologic,  blocul de parafină care conține fragmentele tisulare, trece prin etape de tăiere la microtom si colorare, obținându-se în final o lamă de sticlă pe care este fixată o secțiune de țesut foarte subțire (0,2 microni), colorată standard hematoxilină-eozină (HE).

În majoritatea cazurilor în care se pune diagnosticul histopatologic de neoplazie mamară, pentru pasul următor de alegere a conduitei terapeutice,  sunt necesare teste complementare pentru stabilirea profilului hormonal (receptor pentru estrogen, progesteron), cât și evaluarea statusului receptorului pentru factorul de creștere epidermal Her2/Neu prin imunohistochimie și hibridizare in situ.