Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

BSV89 – Analiza IHC 3 – 5 anticorpi în patologia tumorală gastro-intestinală

    • Home
    • Teste
    • BSV89 – Analiza IHC 3 – 5 anticorpi în patologia tumorală gastro-intestinală

Tehnică:

Imunohistochimie 

Condiţii recoltare şi transfer probe biologice

TIP PROBĂ VOLUM/ CONCENTRAŢIE TIP CONTAINER TEMPERATURĂ TRANSPORT VIABILITATE PROBĂ
Țesut inclus în blocuri de parafină Țesut inclus în blocuri de parafină (se păstrează la temperatura camerei) + fişă solicitare examen anatomo-patologic Temperatura camerei (18-25°C). Probă neconformă = țesut inclus în blocuri de parafină procesate incomplet în alte servicii A.P. ori supuse șocurilor mecanice, agresiunilor termice și/sau chimice)*

Durată trimitere rezultate

10 zile lucrătoare

Specialităţi

Anatomie patologică

Detalii test 5 anticorpi în patologia tumorală gastro-intestinală

Analiza imunohistochimică foloseste anticorpi specifici care posedă capacitatea de a identifica prezența anumitor antigene (proteine) celulare în ţesutul recoltat de la nivel gastro-intestinal.

Acesta este prelevat prin manevre minim invazive cum ar fi: biopsie endoscopică, puncție-biopsie hepatică pe ac, FNA (fine needle aspiration) în cazul formațiunilor chistice pancreatice, colangio-pancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP) pentru biopsierea leziunilor de la nivelul căilor biliare ori prin intervenție chirurgicală. Fragmentele tisulare care urmează a fi analizate histopatologic sunt eșantionate de către specialistul Personal Genetics de la nivelul pieselor operatorii.  

 Evaluarea expresiei markerilor imunohistochimici specifici alături de indicele de proliferare celulară ki67/mib-1 la nivelul țesutului analizat este necesară pentru stabilirea histogenezei tumorale și a gradului de activitate tumorală. Pe baza datelor obținute se formulează un diagnostic complet, se stabilește evoluția și prognosticul bolii și se alege tratamentul de primă intenție.

În cazuri selectate, specialistul Personal Genetics în Anatomie Patologică face recomandarea de teste suplimentare imunohistochimice pentru stabilirea subtipului molecular:

  1. statusul MMR prin imunohistochimie (DNA mismatch repair – secvențe de ADN care au rol în repararea erorilor de împerechere ale bazelor azotate apărute în timpul replicării ADN). 
  2. mutatiile din gena K-RAS (conferă rezistență la terapia cu anticorpi monoclonali anti – receptor pentru factorul de creștere epidermal – EGFR) prin biologie moleculară (PCR)
  3. mutațiile din gena BRAF (mai frecvent apărute în codonul V600E) prin biologie moleculară (PCR) – conferă sensibilitate redusă la terapia cu anticorpi monoclonali anti – receptor pentru factorul de creștere epidermal – EGFR 

*Departamentul de Anatomie Patologică Personal Genetics poate decide reluarea etapei de histoprocesare – topire și reincludere în parafină  contra cost în cazul blocurilor care sunt neconforme și nu își asumă eventualele rezultate neconcludente în cazul refuzului