Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

NSC12 – Testare genetică trombofilie (13 mutații)

    • Home
    • Teste
    • NSC12 – Testare genetică trombofilie (13 mutații)

1. FV G1691A (Leiden); 2. FV H1299R (R2); 3. MTHFR C677T; 4. MTHFR A1298C; 5. Prothrombin G20210A; 6. ß-Fibrinogen -455 G>A; 7. Factor XIII V34L; 8. PAI-1 -675 4G/5G; 9. GPIIIa L33P (HPA-1); 10. ApoB R3500Q; 11. Apo E.  C526T; 12. Apo E.  T388C; 13. GPIa (C807T)

Tehnică:

Secvenţiere Next Generation

Condiţii recoltare şi transfer probe biologice

TIP PROBĂ VOLUM/CONCENTRAŢIE TIP CONTAINER TEMPERATURĂ TRANSPORT VIABILITATE PROBĂ
Sânge periferic 2 x 4 ml Eprubetă cu EDTA 2-8°C Maxim 24 ore de la recoltare

Durată trimitere rezultate

1 săptămână

Specialităţi

Hematologie, Obstetrică-Ginecologie, Cardiologie

Detalii test

Factor V Leiden (G1691A)*: Prezența acestei mutații în stare heterozigotă crește de 3 ori riscul de tromboză. Mutația în stare homozigotă crește de până la 18 ori riscul de trombozî în timp ce în cazul fumătorilor, riscul crește până la 50 %. De asemenea, această mutație se asociază cu pre-eclampsia, riscul de tromboză la persoanele heterozigote fiind de 1 la 500 sarcini.

Factor V HR2 (H1299R): Acest polimorfism este considerat acu un factor cu risc moderat în tromboza venoasă. Riscul crește la persoanele heterozigote de 1,8 ori, în ciuda prezenței altor factori de risc pentru trombofilie. Heterozigoția pentru această mutație combinată cu heterozigoția pentru FV Leiden determină un risc crescut de tromboză.

MTHFR (C677T): Persoanele homozigote cu risc de mutație reprezintă cca 11% din populația caucaziană. Această mutație în stare homozigotă determină hiperhomocistenemie în cazul unei diete deficitare în acid folic și a fost asociată cu afecțiuni coronariene premature. Niveluri crescute de homocisteină au fost asociate și cu pre-eclampsia.

MTHFR (A1298C): Acest polimorfism nu are influență asupra proteinei MTHFR și astfel nu modifică nivelul homocisteinei. Însă, heterozigoții pentru mutațiile C677T și A1298C au același fenotip ca și homozigoții C677T având niveluri ridicate de homocisteină și concentrații scăzute de acid folic în plasmă. Această combinație de heterozigoție crește de 2 ori riscul de a avea un copil cu malformații de tub neural.

PROTHROMBIN (G20210A)*: Această mutație are o prevalență de 2% în populația caucaziană și a fost raportată la 6% din pacienții cu tromboembolisme recurente. Această mutație este de asemenea asociată cu un risc crescut de infarct miocardic- la femei de 4 ori mai mare, în timp ce la bărbați, de 1,5 ori. Această mutație în formă heterozigotă este responsabilă de cele mai multe pierderi de sarcină în primul trimestru.

β-fibrinogen (-455G/A): Mutația -455G>A atât în stare homozigotă cât și heterozigotă este asociată cu concentrații crescute de fibrinogen în sânge, ceea ce poate determina episoade trombotice. Acest risc este crescut în special la fumătorii cu vechime și la persoanele hipertensive care au artere cu diametru redus. Concentrații crescute de fibrinogen au fost raportate în cazurile de accident vascular cerebral.

FXIII (V34L)*: Rolul factorului XIII activat este acela de a accelera formarea cheagului rezistent la fibrinoliză. Polimorfismul Val34Leu a fost asociat cu un efect protector împotriva infarctului miocardic și trombozei venoase în special în cazul nivelurilor crescute de beta fibringen. Deficiența totală de factor XIII este foarte rară (1/1000000) și este asociată cu sângerare severă. Acest polimorfism combinat cu genotipul 4G/4G al genei PAI-1 reprezintă cel mai comun polimorfism în cazul pacienților care au un istoric familial de tromboză sau pierderi de sarcină. Mai exact, homozigoții și heterozigoții pentru Val34Leu, în combinație cu genotipul 4G/4G au fost asociați cu factori de risc pentru pierderi de sarcină recurente, datorită implicării în formarea cheagurilor de fibrină în timpul implantării trofoblastului la nivelul endometrului.

PAI-1 (-675 4G/5G): Genotipul 4G/4G a fost asociat cu niveluri crescute în plasmă de PAI-1, în timp ce genotipul 5G/5G a fost asociat cu concentrații scăzute de PAI-1 în plasmă. Genotipul 4G/5G este asociat cu concentrații normale de PAI-1. Prezența de niveluri crescute de PAI-1 în plasmă crește riscul formării plăcilor ateromice cu până la 70%. Genotipul 4G/4G este implicat ca factor independent în formarea trombilor în arterele coronariene si în ateroscleroză. De asemenea a fost raportat ca factor de risc pentru pierderile de sarcină recurente. 5G/5G genotipul a fost asociat cu un risc crescut de dezvoltare a unui anevrism la nivelul aortei abdominale. Combinația de heterozigoție a genotipurilor 5G/5G și pentru gena protrombinei determină un risc crescut pentru dezvoltarea unei forme severe de pre – eclampsie.

GPIIIa*: Glicoproteina (Gp) IIb/IIIa este un receptor membranar care leagă o varietate de liganzi din circulație și care sunt implicați în formarea cheagului. Genotipul b/b a fost implicat în infarctul miocardic la vârste <55 ani. Combinația dintre alela b și alela 4G a PAI-1, crește riscul de infarct miocardic de până la 4 ori la femei și de 6 ori la bărbați. Se pare că heterozigoții pentru alela b au rezistență la acțiunea medicamentelor antitrombotice, de exemplu aspirina.

APOB: Apolipoproteina B (ApoB) este o apolipoproteină implicată în metabolismul lipidelor. Această mutație determină apariția hiperlipidemiei și a aterosclerozei premature. Riscul bolii premature coronariene la persoanele heterozigote pentru această mutație este același ca cel al pacienților care au hipercolesterolemie familială. La vârsta de 50 ani, 40% dintre bărbați și 20% dintre femei care au această mutație în stare heterozigotă au risc de boală arterială coronariană.

APOE2/Ε3/Ε4*: Proteina ApoE joacă un rol crucial în metabolismul lipoproteinelor și colesterolului. Izoforma E2 este legată de hiperlipoproteinemia de tip III (HLP III). Persoanele cu genotipul E2/E2 pot avea un risc mare pentru hiperlipoproteinemia de tip III . Acest genotip a fost asociat și cu un risc crescut de placă ateromică și boală arterială coronariană. 64 % din populație are izoforma E3, aceasta fiind specifică unui metabolism normal lipoproteic. Izoforma E4 se găsește în aproximativ 14 % din populație și este implicată în ateroscleroză și boala Alzheimer. Alelele E2, combinate cu alelele E4, par a avea un rol protector în dezvoltarea bolii Alzheimer.

GPIa(C807T): Glicoproteina GPIa este un receptor de colagen de pe suprafața trombocitelor. Polimorfismul 807 C/T al genei GPIa a fost asociat cu o densitate crescută a receptorului GP Ia/IIa care pare să aibă un rol în tromboză. Alela T este asociată cu un risc crescut de infarct miocardic de până la 1,6 ori mai mare la persoanele mai tinere de 62 ani. La persoanele cu vârsta < 50 ani riscul de infarct miocardic crește de peste 2,6 ori.

* Existența polimorfismelor/mutațiilor (FVLeiden, Prothrombin/FII, FXIII, GPIIIa, ApoE4) în formă heterozigotă/homozigotă, nu numai la viitoarele mame, dar și în cazul cuplurilor, a fost asociată cu un risc crescut de avorturi recurente. Acestea permit identificarea cuplurilor care sunt predispuse să dezvolte această complicație.