office@personalgenetics.ro
Tehnică:
Secvenţiere Next Generation
Condiţii recoltare şi transfer probe biologice
TIP PROBĂ | VOLUM/CONCENTRAŢIE | TIP CONTAINER | TEMPERATURĂ TRANSPORT | VIABILITATE PROBĂ |
Sânge periferic | 2×10 ml | Streck Cell-Free DNATM BCT | la temperatura camerei | 48 ore |
Durată trimitere rezultate
14 zile
Specialităţi
Obstetrică/Diagnostic Prenatal
Detalii test
Testarea prenatală non-invazivă (NIPT) reprezintă o metodă de screening pentru bolile cromozomiale (aneuploidii) cele mai frecvente ce pot afecta fătul. Acest test NIPT analizează ADN-ul fetal prezent în sângele matern şi are o rată de detecţie de 99,9% a bolilor cromozomiale precum sindroamele Down, Edwards, Patau, Turner, Klinefelter, Triplu X şi Jacob.
Testarea se poate efectua oricând începând cu săptămâna a 9-a de sarcină când se găseşte suficient ADN fetal în sângele matern. Rezultatul testului va fi exprimat sub formă de calcul de risc şi identifică sarcinile cu risc crescut cu o acurateţe mult superioară testului combinat, triplului test sau cvadruplului test.
Trisomia 21 este determinată de o copie suplimentară a cromozomului 21 și mai este numită sindrom Down. Este cea mai comună cauză genetica a dizbilității intelectuale și are o incidență de 1 la 830 de nașteri 1. Indivizii cu sindrom Down au IQ mediu de 50. Unii copii cu sindrom Down au și defecte cardiace sau ale altor organe care pot implica intervenții chirurgicale sau tratament.
Trisomia 18 este determinată de o copie suplimentară a cromozomului 18 și mai este numită sindrom Edwards. Are o incidența de 1 la 7500 de nașteri și determină dizabilitate intelectuală severă. Majoritatea copiilor nascuți cu trisomie 18 au multiple defecte severe ce afectează creierul, inima și alte organe. Subdezvoltarea fătului în timpul sarcinii este comună și multi bebeluși se nasc prematur. Dintre bebelusii nascuți, cei mai mulți mor în primul an de viata. Bebelușii care supraviețuiesc prezintă dizabilitate intelectuală severă și probleme de dezvoltare.
Trisomia 13 este determinată de o copie suplimentară a cromozomului 13 și mai este numită și sindrom Patau. Are o incidență de 1 la 22700 de nasteri vii și determină dizabilitate intelectuală severă. Majoritatea copiilor nascuți cu trisomie 13 au multiple defecte severe ce afectează creierul și alte organe. Multi copii sunt născuți prematur. Dintre bebelușii născuți vii, majoritarea mor in timpul primului an de viată.
Monosomia X este determinată de absența unui cromozom X și mai este numită și sindrom Turner. Aceasta condiție afectează doar fetele și are o incidența de 1 la 5000 de născuți vii. Fetele cu monosomie X au o înalțime mai mică decât media. Unele fete au afecțiuni cardiace, probleme de auz, probleme minore de învațare și majoritatea prezintă infertilitate.
În cazul unui risc crescut se recomandă efectuarea unei manevre invazive de diagnostic prenatal precum amniocenteza sau biopsia de vilozităţi coriale pentru confirmare.