Ce este coreea Huntington?
Correa Huntington sau boala Huntington (BH) este o afecţiune neuro-degenerativă progresivă ereditară.Aceasta se manifestă prin afectarea mişcărilor (coree), afectare cognitivă şi probleme comportamentale. Debutul bolii are loc cel mai frecvent în jurul vârstei de 30-40 de ani. Dar poate debuta şi înainte de 20 de ani (având denumirea de boală Huntington juvenilă).
BH afectează aproximativ 12 persoane din 100.000.
BH este o boală progresivă cu deteriorare a funcţiei motorii şi cognitive cu speranţă de viaţă limitată la aproximativ 60 de ani. Decesul este cel mai frevent determinat de o intercurenţă ce apare datorită imobilizării pacienţilor.
Ce trebuie să ştim despre coreea Huntington?
Principalele semne şi simptome ale bolii sunt:
- Afectare neuromusculară: mişcări involuntare spatice ale membrelor (coree), rigiditate, contracturi musculare (distonie), mişcări oculare lente sau anormale, modificarea posturii şi a echilibrului, dificultăţi de înghiţire sau vorbire
- Probleme cognitive: dificultăţi de organizare, focalizare sau prioritizare a activităţilor, lipsa flexibilităţii şi tendinţă la obsesii, impulsivitate, inconştienţă asupra comportamentului personal, dificultăţi de învăţare
- Probleme psihiatrice: iritabilitate, tristeţe sau apatie, retragere socială, insomnie, tulburare depresivă, manie, tulburare bipolară.
Factori de risc pentru coreea Huntington:
Boala Huntington este determinată de o modificare apărută la nivelul genei HTT. Aceasta se transmite autozomal dominant, însemnând că o persoană afectată prezintă un risc de 50% de a transmite boala copiilor.
Importanţa testării genetice în coreea Huntington
Testarea genetică pentru BH va stabili diagnosticul bolii, riscul de a transmite boala urmaşilor prin stabilirea gradului de penetranţă al bolii şi va estima vârsta de debut a bolii prin determinarea modificării genei HTT.