Ce este intoleranţa la lactoză?
Intoleranţa la lactoză este o afecţiune determinată de incapacitatea de a digera lactoza, un zahăr prezent în lapte, datorită lipsei unei enzime digestive denumită lactază. Lactoza rămâne astfel în sistemul digestive unde este fermentată.
Simptomele predominante sunt cele digestive precum: crampele abdominale, balonarea, diareea, greaţa, vărsăturile ce apar la jumatate de ora sau o oră după ingestia de lapte şi alte produse lactate.
Frecvenţa intoleranţei la lactoză este foarte variabilă în funcţie de populaţie, fiind prezentă la 5% din caucazieni şi la 90% din asiatici şi africani.
Ce trebuie să ştim despre intoleranţa la lactoză?
Debutul intoleranţei la lactoză poate fi:
- Congenitală, apare la nou-născutul care nu poate digera nici laptele matern
- Primară, ce se datorează lipsei unei alele a genei pentru toleranţa la lactoză, afecţiunea debutând la adult
- Secundară, datorată unei injurii la nivelul sistemului digestiv
Tratamentul acestei afecţiuni constă în evitarea laptelui şi a produselor lactate.
Complicaţiile intoleranţei la lactoză sunt determinate de alterarea absorbţiei nutrienţilor din alimente. Astfel, persoanele afectate pot suferi de malnutriţie, hipovitaminoze, osteopenie, etc.
Factori de risc pentru intoleranţa la lactoză:
Principalii factori de risc pentru intoleranţa la lactoză sunt:
- Istoricul familial (predispoziţia genetică) – mutaţiile genei LCT
- Vârsta (debutul este cel mai frecvent după vârsta de 20 de ani)
- Etnicitatea
- Prematuritatea
- Bolile sistemului digestiv
Importanţa testării genetice în intoleranţa la lactoză
Testarea genetică este recomandată sugarilor ce au simptome digestive severe la ingestia de lapte. Intoleranţa la lactoză poate cauza deshidratarea severă a sugarului.
De asemenea, testarea mai poate fi utilă şi persoanelor adulte cu simptome digestive ce apar după ingestia de lapte şi alte produse lactate pentru a se stabili diagnosticul.