Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

IHC analiza- ce este și când este necesară- Personal Genetics

ihc analiza

IHC, analiza care ajută la diagnosticarea tumorilor, vine în completarea examenului histopatologic. Imunohistochimia (imunologie= analiza anticorpilor în timpul procedurii, histo= țesut) este singura care poate garanta caracterul tumorii: malign sau benign. Tot prin intermediul ei, putem afla unde este localizată tumora primară și dacă aceasta s-a răspândit sau nu în organism.

Care este diferența dintre analiza IHC și examenul histopatologic?

Examenul histopatologic se referă la examinarea microscopică, a probelor tisulare prelevate în timpul intervențiilor chirurgicale și microchirurgicale.

Imunohistochimia este o analiză care completează examenul histopatologic. Spre deosebire de histopatologie, IHC, analiza care îmbină tehnicile histopatologice clasice cu cele biochimice și imunologice, folosește și anticorpi. Aceștia ajută la verificarea existenței unor antigene complementare proteice (markeri) în proba tisulară testată. Complexele antigen-anticorp sunt marcate cu o substanță cromogen, care îi permite medicului analizarea acestora la microscop. În cazul unei reacții pozitive, adică prezența markerului investigat în celulele de probă, este permisă o încadrare specifică într-un anumit subtip tumoral. La examenul histopatologic, acest lucru nu este posibil întotdeauna, din cauza lamei colorate uzual.

IHC vs Analizele biochimice

IHC, analiza care detectează markerii cancerigeni, prin testarea directă a țesutului afectat, dă rezultate mai clare decât analizele biochimice. Dacă valoarea antigenelor complementare proteice este crescută, se va apela la o biopsie tisulară.

IHC analiza este folosită pentru:

  1. Diagnosticarea caracterului malign sau benign al unei tumori, localizarea unei tumori: primară sau secundară;
  2. Stabilirea terapiei țintite;
  3. Domeniul cercetării clinice ;

IHC ajută la depistarea tumorilor mamare, de țesuturi moi, pulmonare și a metastazelor cu punct de plecare neprecizat sau a limfoamelor. De exemplu, diversele forme ale cancerului la sân sunt depistate adesea prin intermediul acestei analize.

Existența sau lipsa unei boli, stadiul în care se află aceasta și modul în care un tratament acționează, pot fi aflate prin intermediul imunohistochimiei.  

IHC analiza- avantaje:

  1. IHC este o analiză de precizie;
  2. Prețul analizei este avantajos, costurile nu sunt ridicate;
  3. Rezultatele sunt rapide.

Tipuri de analiză IHC disponibile:

  1. Analiza IHC 3 – 5 anticorpi în hematopatologie–  Se folosesc anticorpi specifici care au capacitatea de a identifica anumite antigene (proteine) prezente în ţesutul analizat, astfel încât să determine diferitele patologii hematologice. Prin IHC, analiza identifică patologia, prognosticul bolii, astfel dându-se un tratament de specialitate și eficient. 
  2. Detecție Rearanjament Genic ALK EML 4 – Clonă D5F3– Instabilitatea genetică și inversia apărută la nivel cromozomial 2p duc la rearanjamentul ALK EML4. Aproximativ 3-7% din totalul cancerelor pulmonare non-microcelulare sunt datorate acestui rearajament. În urma efectuării analizei, pacienții primesc astfel o terapie potrivită. 
  3. Testare PDL-1 Prin IHC în imunoterapie– În cazul neoplaziilor pulmonare, în stadii avansate non-microcelulare, se apelează la imunoterapie.