Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

Teste genetice cancer - de ce sunt necesare pentru tine?

teste-genetice-cancer

Teste genetice cancer sunt o serie de analize care îți spun cât de predispus ești la dezvoltarea unui tip de cancer în baza moștenirii genetice. Cancer este un cuvânt mare, care sperie. Și pe bună dreptate. Este o boală grea, care poate fi necruțătoare și care poate fi transmisă de la o generație la alta prin mutații genetice. Între 5 și 10% din cazurile de cancer sunt transmise genetic.

Care sunt factorii de risc pentru cancer?

Cancerul apare în urma modificării ADN-ului unor celule normale, care duce la înmulțirea și răspândirea haotică, necontrolată în organism. Cancerul este provocat de o combinație de factori de mediu și moștenire genetică. În unele cazuri, apare și din pură întâmplare, adică din cauza unor mutații celulare care apar aleatoriu, fără a fi moștenite. Mutațiile sau anomaliile celulelor pot:

 1. Apărea pe parcursul vieții, sub influența unor factori cancerigeni, precum fumatul, razele UV, expunerea la radiații etc.
 2. Există în organism încă de la naștere (mutații genetice moștenite).

O mutație genetică moștenită nu presupune automat dezvoltarea cancerului. Prezența genelor cancerigene transmise de părinți prezint o predispoziție la un risc crescut de a dezvolta cancer de-a lungul vieții. Prin urmare, efectuarea de teste genetice cancer este foarte importantă în detectarea precoce a modificărilor suferite la nivelul ADN-ului. Totodată, testele genetice pentru cancer pot elimina grija că ai putea dezvolta afecțiunea moștenită, dacă rezultatul testului este unul negativ. Faptul că nu porți gene cancerigene nu reprezintă o garanție de 100% împotriva cancerului, însă scade semnificativ șansele.

Teste genetice cancer – când este indicat să fie făcute?

Testele genetice pentru cancer sunt recomandate în următoarele situații:

 1. În familie au fost diagnosticate mai multe rude cu același tip de cancer, precum cancerul mamar
 2. Mai multe rude diagnosticate cu cancer la o vârstă foarte tânără
 3. Rude care au dezvoltat mai mult de un tip de cancer (de exemplu, cancer mamar și de ovar)
 4. Rude care au dezvoltat cancer în organe-pereche, precum ochi sau rinichi.
 5. Rude care au dezvoltat un tip de cancer atipic pentru sexul lor, precum un bărbat cu cancer mamar
 6. Rude care au prezentat încă de la naștere, anomalii asociate cu sindroamele care predispun la cancer.

Cum te pregătești pentru teste genetice cancer?

O testare genetică în suspiciunea de cancer poate să fie un moment delicat și vulnerabil. Este important să nu faci această analiză într-o perioadă aglomerată sau plină de stres și doar la recomandarea medicului. Un test genetic pentru cancer se realizează în două etape:

 1. Se va întocmi un istoric al cazurilor de cancer din familie. Se va ține cont de gradul de rudenie cu persoanele diagnosticate, tipul de cancer, diagnosticul histopatologic, vârsta de debut, gradul de expunere la factorii de risc din mediu, tratamentele urmate și modul de evoluție.
 2. Analiza în sine, care constă, în cele mai multe cazuri, în testarea în laborator a unei mostre de sânge.

Principalele afecțiuni care pot fi testate printr-un test genetic?

 1. Cancer colorectal. Se dezvoltă pornind de la un polip colorectal iniţial benign ce devine malign.
 2. Cancer gastric. Aproximativ 38% din persoanele cu acest tip de cancer gastric prezintă mutaţii ale genei CDH1. Aceasta este responsabilă de sinteza unei proteine ce are rol în menţinerea adeziunii celulare, în maturizarea şi mişcările celulare.
 3. Cancer pulmonar. Acesta reprezintă 13% din totalul cancerelor şi 27% din totalul deceselor datorate cancerului.
 4. Melanom malign. Cea mai frecventă formă de cancer de piele, care poate fi confundată cu o aluniță și ignorată până când este prea târziu.
 5. Cancer de sân și ovar. Cancerul de sân sau de ovar porneşte de la o celulă care a suferit mutaţii ale genelor ce controlează diviziunea celulară.

În urma testării genetice, dacă o persoană află că i-au fost transmise gene cancerigene, cu ajutorul medicului, va putea să țină sub control situația și să-și monitorizeze starea de sănătate.

Nu trăi cu frica unui diagnostic. Prevenția salvează vieți. Vino la un consult genetic cu unul dintre specialiștii noștri și află dacă prezinți un risc pentru un tip de cancer. Efectuează testele necesare.