Opening Hours : Luni - Vineri, 8:30 - 17:00.

EMAIL

office@personalgenetics.ro

Call Now

021 311 0776 - 021 9179

Covid-19

Ce este COVID-19?

COVID-19 este numele infecției provocate de virusul SARS-CoV-2.

SARS-CoV-2 este un virus ce face parte din grupul coronavirusurilor, un grup extins de virusuri care infectează atât animalele cât și oamenii.
Acesta a fost identificat pentru prima dată în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (orașul Wuhan, provincia Hubei) și nu fusese identificat anterior la om. În prezent sunt focare de infecții cu noul coronavirus, SARS-CoV-2 peste tot în lume. Este esențial în aceasta perioadă să susținem eforturile autorităților de a limita raspândirea bolii.

Ce trebuie să ştim despre COVID-19?

Transmiterea virusului este încă incomplet înțeleasă. Pare a fi în principal prin picături Flugge, adică respiratorii, asemănător cu transmiterea gripei.

În raportul colaborativ OMS-China s-a evidențiat o rată de transmitere între 1 și 5% în populația de pacienți confirmați din China. În SUA rata este de 0.45% în studiul efectuat pe transmisia la 10 pacienți.

Perioada de incubație a virusului (de la momentul infectării până la apariția primelor simptome) este între 2 și 14 zile de la contact, media fiind 4-5 zile în mai multe studii realizate până acum. Nu există la momentul de față semne clinice care să diferențieze cu certitudine COVID-19 de alte infecții respiratorii virale.

Principalele simptome ale infectării cu noul coronavirus:

  • Febră
  • Tuse uscată
  • Dificultăți de respirație
  • Stări de epuizare
  • Dureri musculare
  • Dureri în gât

Mai puțin frecvente:

  • Greață
  • Vărsături

Factori de risc pentru COVID-19

Persoanele cu risc crescut de a se infecta sunt cele:

  • cu vârstă peste 65 ani
  • cu comorbidități (boli cronice ce determină imunodepresie/ rezistență scăzută la infecții), cum ar fi diabetul zaharat, bolile cardiace, gravidele etc.

Importanţa testării genetice în COVID-19

Testul de diagnostic al SARS-CoV-2 este un test genetic detip RT-PCR (reacția de polimerizare în lanț). Această metodă detectează virusul în timpul unei infecții curente. Se analizează simultan 3 gene diferite ale virusului, astfel posibilitatea unui rezultat fals negativ este semnificativ redusă față de testele rapide. Întrucât momentul infectării cu virus este adesea necunoscut, combinarea RT-PCR și a testelor serologice poate îmbunatații acuratețea diagnosticului COVID-19. Testele serologice pot juca un rol esențial în lupta împotriva COVID-19, ajutând profesioniștii din domeniul sănătății să identifice persoanele care au fost expuse la virusul SARS CoV-2 și au dezvoltat un răspuns imun. Rezultatele testelor serologice sunt importante în detectarea infecțiilor la pacienții cu simptomatologie redusă sau asimptomatici.

Momentan nu sunt disponibile articole pentru medici