office@personalgenetics.ro
COVID-19 este numele infecției provocate de virusul SARS-CoV-2.
SARS-CoV-2 este un virus ce face parte din grupul coronavirusurilor, un grup extins de virusuri care infectează atât animalele cât și oamenii.
Acesta a fost identificat pentru prima dată în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (orașul Wuhan, provincia Hubei) și nu fusese identificat anterior la om. În prezent sunt focare de infecții cu noul coronavirus, SARS-CoV-2 peste tot în lume. Este esențial în aceasta perioadă să susținem eforturile autorităților de a limita raspândirea bolii.
Transmiterea virusului este încă incomplet înțeleasă. Pare a fi în principal prin picături Flugge, adică respiratorii, asemănător cu transmiterea gripei.
În raportul colaborativ OMS-China s-a evidențiat o rată de transmitere între 1 și 5% în populația de pacienți confirmați din China. În SUA rata este de 0.45% în studiul efectuat pe transmisia la 10 pacienți.
Perioada de incubație a virusului (de la momentul infectării până la apariția primelor simptome) este între 2 și 14 zile de la contact, media fiind 4-5 zile în mai multe studii realizate până acum. Nu există la momentul de față semne clinice care să diferențieze cu certitudine COVID-19 de alte infecții respiratorii virale.
Principalele simptome ale infectării cu noul coronavirus:
Mai puțin frecvente:
Persoanele cu risc crescut de a se infecta sunt cele:
Testul de diagnostic al SARS-CoV-2 este un test genetic detip RT-PCR (reacția de polimerizare în lanț). Această metodă detectează virusul în timpul unei infecții curente. Se analizează simultan 3 gene diferite ale virusului, astfel posibilitatea unui rezultat fals negativ este semnificativ redusă față de testele rapide. Întrucât momentul infectării cu virus este adesea necunoscut, combinarea RT-PCR și a testelor serologice poate îmbunatații acuratețea diagnosticului COVID-19. Testele serologice pot juca un rol esențial în lupta împotriva COVID-19, ajutând profesioniștii din domeniul sănătății să identifice persoanele care au fost expuse la virusul SARS CoV-2 și au dezvoltat un răspuns imun. Rezultatele testelor serologice sunt importante în detectarea infecțiilor la pacienții cu simptomatologie redusă sau asimptomatici.