Diagnosticul histopatologic presupune examinarea in microscopie optică de către specialistul în Anatomie Patologică a secțiunilor obținute din blocuri de parafină. În acestea sunt incluse, dupa histoprocesare, fragmentele tisulare obținute din biopsii si piese operatorii.
Documente necesare:
- copie documente de identitate;
- fișă de solicitare examen anatomo-patologic completată de către medicul trimițător;
- rezultate histopatologice anterioare;
- copii după alte documente medicale: scrisori ieșire din spital, rezulate investigații paraclinice (biochimice, serologie, imagistice etc.);
Datele clinice din anamneză, rezultatul analizelor complementare biochimice, evaluările imagistice ajută la elaboararea unui diagnostic corect.
Colaborarea strânsă cu medicul clinician este, de asemena, esențială în elaborarea unui diagnostic complet în timp util.
Recomandări
În funcție de complexitatea cazului și dificultatea schemei de diagnostic specialistul în anatomie patologică recomandă colorații speciale și teste suplimentare de imunohistochimie/ hibridizare in situ / genetice în conformitate cu protocoalele internaționale în vigoare corespunzătoare fiecărei patologii abordate.
Procedură
Fragmentele de țesut care vor fi examinate au fost obținute prin diferite tehnici de biopsiere.Acestea au fost alese în funcție de accesibilitatea zonei care urmează a fi diagnosticată.(de exemplu: biopsie excizională, punctie-biopsie pe ac, biopsie endoscopică, biopsie osteomedulară, punch-biopsie cutanată, chiuretaj endometrial, broșaj bronhoalveolar etc.).
Fragmentele de țesut care vor fi examinate sunt obtinute și în urma procedurilor chirurgicale. După orientarea macroscopică a piesei operatorii în prealabil fixate în formol tamponat 10%, medicul anatomo-patolog prelevează fragmente tisulare din diferite zone anatomice esențiale.Această procedură are ca scop formularea diagnosticului, realizarea stadializării TNM și abordarea unei conduite terapeutice uterioare.
Diagnosticul histopatologic se formulează în urma examinării la microscop a secțiunilor obținute din probe proaspete/ fixate în formol tamponat 10%.Din care, după ce sunt procesate în cadrul Departamentului de anatomie patologică Personal Genetics, rezultă blocuri de parafină în care sunt incluse fragmentele tisulare de interes.
Probele care urmeaza a fi histoprocesate in Departamentul de Anatomie Patologica Personal Genetics trebuie aduse fixate intr-un volum suficient de mare (de 5-10 ori mai mare decat volumul fragmentelor tisulare) de formol tamponat 10%, pentru a evita procesul de autoliza tisulara, intr-un recipient corespunzator ca dimensiune, inchis ermetic, etichetat cu numele si prenumele pacientului, CNP, data prelevarii fragmentelor tisulare.
Condiție importantă
Departamentul de Anatomie Patologica Personal Genetics își rezervă dreptul de a refuza analiza histopatologică a fragmentelor tisulare aduse în recipiente neconforme, cu date ale pacientului incomplete/greșite ori aduse în orice alt mediu lichid altul decât formol tamponat 10%.
Fragmentele tisulare prelevate sunt dimensionate apoi așezate în casete de plastic inscripționate cu numărul de intrare al probei, prelucrate în histoprocesor timp de 24 h prin tehnici speciale de fixare, deshidratare, rehidratare și apoi urmate de includerea în parafină.Rezultatul final fiind blocul de parafină care include fragmentul tisular care urmează a fi analizat histopatologic.
Cum se procedează?
Pentru examinarea în microscopie optică, blocul de parafină care conține fragmentele tisulare, trece prin etapele de tăiere la microtom și colorare, obtinându-se în final o lamă de sticlă, pe care este fixată o secțiune de țesut foarte subțire (0,2 microni) colorată standard hematoxilină-eozină (HE).
În anumite cazuri, sunt necesare pentru completarea și finalizarea diagnosticului histopatologic realizarea de colorații speciale.
Exemple colorații speciale
- colorația Giemsa pentru evidențierea Helicobacter pylori la nivelul mucoasei gastrice;
- colorația Perls prin care se demonstrează prezența depozitelor de feritină hepatice/medulare sau hemosiderina de la nivelul macrofagelor tisulare;
- evidențierea fibrelor de colagen din parenchimul hepatic în patologia inflamatorie cronică cu ajutorul coloratiei van Gieson.
După finalizarea examinării și întocmirii raportului cu diagnosticul histopatologic, blocurile de parafină procesate din piese proaspete/fixate în formol în cadrul Departamentului de Anatomie patologică, sunt arhivate în blocoteca Personal Genetics. Conform legislației în vigoare, timp de 30 ani, iar preparatele histopatologice colorate (lamele de sticlă) timp de 10 ani.
Specialistul Personal Genetics în Anatomie patologică poate formula diagnostic/ second-opinion pe preparate histopatologice colorate și/sau blocuri de parafină histoprocesate în alte servicii de Anatomie patologică. Acestea urmând a fi returnate pacientului/aparținătorului o dată cu eliberarea rezultatului.
Departamentul de Anatomie Patologică Personal Genetics poate decide reluarea etapei de histoprocesare contra cost.
Când se poate relua procesul de histoprocesare?
- În cazul blocurilor care sunt neconforme;
- În cazul refuzului.
Blocurile de parafina și preparatele histopatologice neconforme (supuse șocurilor mecanice, agresiunilor termice și/sau chimice) vor fi menționate în fișa de solicitare a examenului anatomopatologic.